Търсене

Масовата жътва на пшеница ще започне в началото на юли

09.06.2020 г.
9592
Около 15-ти юни се очаква за започне жътвата на ечемик в южните райони на страната. Масовата жътва на пшеница предстои в началото на месец юли. Това съобщи пред Село Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Националното откриване на жътвената кампания, което се организира от НАЗ, както и инициатива “Хляб на мира” ще се проведат на 3-ти юли в района на Пазарджик.

Очакванията на зърнопроизводителите тази година са за 30% по-ниски добиви при есенните култури вследствие на сушата, съобщи Костадинов. 

По отношение на очакваните средни добиви, зърнопроизводителят каза: “Картината е доста пъстра. По справката, която са ми изпратили от 20 регионални организации, очакванията са средно от 50 кг./дка до 370-400 кг./дка при пшеницата. Към момента говорим за среден добив за страната около 360-370 кг./дка.”

В момента все още се подават заявления за пропаднали площи, които се обследват и до края на седмицата се очаква обобщена справка за очакваните средни добиви по места. 

Очаквайте интервю с Костадин Костадинов за реколтата от есенници, рентите и застраховките в земеделското производство по-късно в Село. 


© 2020 Село - Selo.BG
 

 • жътва на пшеница
  29.05.2020 г.
  8816
  Официални прогнози за реколтата от пшеница в България - от 4,2 млн.тона до 5,8 млн. тона
  За първи път тази година заседанието на Консултативния съвет по зърното се проведе не след края, а преди началото на жътвената кампания. Причината за това е сушата и пропадналите посеви от есенници в някои...
  Виж повече