Търсене

Испания ще позволи на нелегални имигранти да работят на полетата

09.04.2020 г.
8181
Испанското правителство е одобрило указ, който позволява на безработните и нелегалните имигранти да работят като сезонни работници през следващите няколко месеца. Информацията е потвърдена от източници от Министерството на земеделието, предвид критичната липса на работна ръка, която се очертава за предстоящите кампании по прибирането на плодове и зеленчуци в Испания.

Както бе посочено миналата седмица от министъра на земеделието, рибарството и храните, Луис Планас, за да се гарантира производството в Испания, ще бъдат необходими между 100 000 и 150 000 временни работници за прибиране на културите, но в момента само 60% от необходима работна сила е налична.

Аграрните организации предупреждават за този проблем от седмици, тъй като затварянето на границите предотврати пристигането на хиляди чужденци, които идват всяка година в Испания, за да работят временно като сезонни работници. Само в района на долината Ебро са необходими около 60 000 сезонни работници. Поради тази причина едно от разгледаните от министерството решения е да се позволи на безработни хора и нелегални имигранти да работят на място, стига да живеят на места, близки до работното.

"Възможно решение би било наемането на работници от местната среда, хора, които в момента са безработни и които биха могли да си сътрудничат в тези задачи", казват още източници от Министерството на земеделието, цитирани от изданието www.elcorreo.com.

Регионите на Арагон, Каталуния, Мурсия и Естремадура са основните производители на костилкови плодове (череши, нектарини, праскови, кайсии или парагвайски праскови). Миналата година например около 30 000 души бяха наети за кампанията в Арагон, а около 85% от тях са били чужденци.

Испанската Cooperativas Agro-Alimentarias заяви, че през следващите седмици за предстоящите селскостопански кампании ще са необходими около 100 000 работници.

Проблемът с липсата на работна ръка засяга не само Испания, но и други държави, сред които Италия, Франция и Германия. За всяка от тях са необходими между 200 000 и 300 000 сезонни селскостопански работници. Поради тази причина наскоро германското правителство реши да разреши влизането в страната на ограничена квота от временни работници в ЕС, въпреки затварянето на границите, за да се предотврати разпространението на коронавирус.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • сезонни работници
  06.04.2020 г.
  8841
  Десислава Танева: Земеделците да заявяват в Бюрата по труда сезонни работници!
  Липсата на работна ръка в селскостопанското производство през последните години е хронична и все по-трудно се намират сезонни работници, които да прибират реколтата от полето. И тази година въпросът за...
  Виж повече
 • берачи на ягоди
  05.04.2020 г.
  14453
  Безработните могат да работят в агросектора без да губят обезщетенията си
  Безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда, могат да работят в селското стопанство без да губят правото си на обезщетение. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика...
  Виж повече
 • работници
  31.03.2020 г.
  12239
  Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото
  Липсата на работна ръка за следващия селскостопански сезон представлява голямо предизвикателство за много от Западните европейски държави, предвид невъзможността да си осигурят чуждестранни сезонни работници...
  Виж повече
 • продоволствена сигурност
  30.03.2020 г.
  11930
  Земеделци и синдикати искат Консултативен съвет по продоволствието към МЗХГ
  Над 10 земеделски неправителствени организации на производители и преработватели и синдикални организации настояват да бъде създаден Консултативен съвет по продоволствието към Земеделското министерство . В...
  Виж повече