Меню

ЕК разреши удължаване на срока за кандидатстване по директните плащания 

17.03.2020 г.
14673
Европейската комисия съобщи, че е взела решение държавите-членки да могат да удължат с един месец крайния срок за подаване на заявления по директни плащания и плащания в рамките на програмата за развитието на селските райони. Решението е във връзка с усложнената епидемична обстановка с коронавируса (COVID-19).

Удължаването ще бъде възможно за всички земеделски стопани, които отговарят на условията във всички държави-членки. Държавите-членки обаче трябва да решат дали да използват това удължаване на срока, се посочва в съобщението на Комисията.

Новият краен срок за подаване на заявления ще бъде 15 юни 2020 г., вместо 15 май (без санкция - бел.ред), което ще позволи по-голяма гъвкавост на земеделските производители да попълват заявленията си в това трудно време.

Решението е взето след първоначално искане от италианските власти, изправени пред безпрецедентна криза във връзка с огнището на COVID-19 и общата трудна ситуация, пред която е изправен Европейският съюз. За да удължи срока с един месец, понастоящем Комисията подготвя правните стъпки, които да бъдат предприети, за да позволи дерогация от действащите правила.

Дали България ще се възползва от удължаването на срока за Кампания 2020, предстои да разберем...


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg


 

  John Deere
  17.03.2020 г.
  9341
  Николай Маринов: Няма основание за тревога относно кампанията за директни плащания! (ДОПЪЛНЕНА*)
  „Няма основание за безпокойство от страна на земеделските стопани за очертаване на техните площи, за затваряне на заявленията и засяване на площите“. Това каза пред Националното радио Николай Маринов,...
  Виж повече