Меню

Еврорегламент наложи дискриминационно правило в определението за активен фермер в България

18.01.2024 г.
848
Новата дефиниция за "активен фермер", утвърдена в европейските регламенти за стратегическо планиране, се оказа в дискриминация спрямо 759 български регистрирани агропроизводители, които съчетават земеделието с друга професия. Те не отговарят на критериите за активни земеделци, което ги лишава от право на директни субсидии през 2023 година. Въпреки че много от тях отдавна се занимават със земеделие или животновъдство като сериозен бизнес, те са изключени от подпомагане.

Този проблем излезе наяве по време на проверка в парламентарната комисия по земеделие. Аделина Стоянова, началник на дирекция "Директни плащания" в министерството на земеделието, обясни, че земеделци, за които агробизнесът не е основна дейност, неочаквано са класифицирани като неактивни фермери.

Министърът на земеделието Кирил Вътев информира, че преди плащанията през декември 2023 г. данните от Националната агенция по приходите и Националния статистически институт показали, че доходите от земеделие на тези производители не съставляват 30% от техните общи доходи, както изисква новата дефиниция за активен фермер. Вътев заяви, че земеделците, които имат и други дейности, не трябва да бъдат ограничавани, особено тези с развиващ се бизнес.

Министерството на земеделието е отправило запитване до Европейската комисия относно този въпрос. За 158 от 759-те фермери са предоставени пълни отчети от НАП, доказващи, че те обработват общо 140 хиляди декара земя. Някои големи животновъдни ферми също са лишени от субсидии поради основната професия на собствениците си. За останалите 601 фермера се очакват данни от данъчните им досиета, за да се оцени техният принос към българското земеделие.
Стоянова отбеляза, че Европейската комисия е имала възражения срещу първоначалното определение за активен фермер при разработването на Стратегическия план през 2022 г. В резултат на това бяха направени промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Това поставя България пред дилемата дали да подпомага външни инвеститори в земеделието.

В измененията на Стратегическия план, изпратен до Брюксел, министерството е поискало от ЕК нова формулировка за активен фермер и съответните законодателни промени, за да се разреши този сложен случай. Очаква се Еврокомисията да изпрати своите основни забележки по предложените промени в началото на февруари. / източник: Синор БГ

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете