Търсене

Суша 2020: Еврокомисията намали прогнозата си за добиви от царевица и слънчоглед 

31.08.2020 г.
8614
Европейската комисия намали прогнозите си за добив на пролетните култури - царевица и слънчоглед заради сушата. Според последния бюлетина за месец август на JRC MARS - Мониторинг на културите в Европа - прогнозите за добив на почти всички пролетни култури в ЕС са ревизирани надолу спрямо юлската прогноза, но остават над или близо до средното ниво за последните 5 години.

В сравнение с данните, отчетени през юли, основно редуциране на пролетниците се отчита във Франция, Румъния, България, Германия, страните от Бенелюкс и Полша.

За разлика от тях, прогнозата за добив на соя беше преразгледана и увеличена, тъй като в Северна Италия и Унгария преобладават много благоприятни условия за протеиновата култура.

Комбинацията от горещо време и дефицит на дъжд доведе до по-ниски прогнози за добива, след като големи части от западна и централна северна Европа бяха засегнати от дефицит на дъжд от началото на юли. Температурите в тези региони се повишиха в края на юли, а в първата половина на август се появи гореща вълна от седем до десет последователни дни. Комбинацията от ограничено водоснабдяване и високи температури се отрази негативно на летните култури, с очаквано намаляване на добивите.

В южна Украйна и източните части на Румъния и България засушаването се отрази негативно на пролетниците, което доведе до преждевременната вегетация на царевицата и слънчогледа. 

За разлика от това, перспективите за пролетните култури в по-голямата част от централна Европа, Източна Италия и Западна Румъния, са добри.© 2020 Село - Selo.BG


 

 • Жътва 2020
  02.07.2020 г.
  23862
  Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!
  © Село | на снимката: жътва 2020 - Зърнопроизводители прибират реколта от блок с пшеница, близо до Разград ; Юли 2020 време за четене: 2 минути Жътва 2020 върви в пълен ход в цяла България....
  Виж повече