Търсене

Десислава Танева: Изхранването на населението е обезпечено!

13.03.2020 г.
8437
Няма място за притеснение относно изхранването на българските граждани в следствие с усложнената епидемична обстановка и въведеното извънредно положение в страната заради коронавирус. Това увериха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и представители на хранително-вкусовата промишленост на брифинг в Министерски съвет.

“България е основен производител и износител в света на пшеница. Наличността, която имаме в момента е 1 млн. и 700 хил. тона. Тя е достатъчна за вътрешно потребление повече от 1 година - за хляб и хлебни изделия, за фуражи, за всичко, което се преработва. Наличността на царевица е над 2 млн. тона. С настоящата наличност на царевица за вътрешни нужди ние можем да издържим до 2 години. В предприятията за производство на олио има налична суровина за минимум 3 месеца, за да произведат олио - половината, от което е за нуждите на вътрешното потребление. Има и неизтъргуван слънчоглед, който да задоволи производството на растителни масла до края на годината, обобщи министърът.

“Както хлебопроизводството, така и сектор млекопреработка към днешна дата задоволяват напълно потреблението в България”, посочи Танева.

“Няма поводи за паника в бранша хлебопроизводство и сладкарство. Регулярно се изпълняват заявките. Има завишено търсене на хляб. Към момента няма производител, който да е притеснен за суровината”, каза в изявлението си Мариана Кукушева от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).

Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите и Национален съюз на говедовъдите в България
Няма място за притеснение за изхранването на българските граждани. Като председател на асоциацията, която произвежда над 70% от суровото мляко, особено прясното киселото мляко и сиренето са типични български продукти и населението може да изкара доста години, стига да сме живи и здрави”.

Дамян Вътев от Асоциацията на месопреработвателите заяви: “Място за притеснения няма. Сектор месопреработка е нормално запасен. Всеки си поддържа максималните запаси, на които е способен. Важно е хората да осъзнаят личната си отговорност по отношение на хигиената, на ограниченията, които се налагат”.

Има достатъчно произведени консерви с плодове и зеленчуци. Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазар, съобщи изпълнителният директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Антоанета Божинова.

Достатъчно са ресурсите и на Индустрията за безалкохолни напитки и бутилирана вода, за да отговорят на потреблението. 
 

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg