Меню

Януш Войчеховски: Да подкрепим фермерите, ХВП и търговците в условията на COVID-19!

19.03.2020 г.
8769
Пандемията от коронавирус неминуемо ще доведе до големи трудности в много сектори, включително в селскостопанския и хранително-вкусовата промишленост. Това казва в писмо до министрите на земеделието на ЕС еврокомисарят по аграрната политика Януш Войчеховски, публикувано на интернет страницата на ЕК.

В писмото си Войчеховски посочва още, че съвместната работа между ЕК и държавите членки трябва да продължи, за да се подпомогнат земеделски производители, хранително-вкусова промишленост и търговците на дребно, за да се гарантира веригата на доставки на храни. 

Комисията подготвя правните стъпки, за да позволи на държавите-членки да удължат с един месец крайния срок, в който земеделските стопани могат да подадат заявления по директните плащания за Кампания 2020, подчертава още еврокомисарят Войчеховски.

Село публикува целия текст на писмото:. 

“Уважаеми министри,

Пиша ви във връзка с настоящата пандемия и влиянието, което оказва тя върху цялото ни ежедневие. Разбира се, нашият приоритет опазването на  човешкото здраве и всички да бъдат в безопасност. За тази цел приветствам всички предприети понастоящем мерки във всички държави-членки на ЕС и нашите координирани усилия на равнище ЕС за забавяне на по-нататъшното разпространение на вируса.

Ясно е, че ще има сериозни икономически въздействия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви миналия петък много важен икономически пакет за отговор на кризата. Изолирането на много държави-членки ще доведе до големи трудности в много сектори, включително в селскостопанския и хранително-вкусовата промишленост.

Ще трябва да продължим да работим заедно и да координираме действията си, за да подкрепим усилията на нашите земеделски производители, хранително-вкусова промишленост и търговците на дребно, да продължат да осигуряват веригата на доставки на храни. Гъвкавостта и отзивчивостта ще продължат да ни ръководят и през следващите седмици.

Сега Комисията подготвя правните стъпки, за да позволи на държавите-членки да удължат с един месец крайния срок, в който земеделските стопани могат да подадат заявления по директните плащания за Кампания 2020. Помолих моите служители да са готови да ви подкрепят в случай, че е необходима гъвкавост във връзка с прилагането на ОСП.

Следващото заседание на Съвета (на министрите по земеделие - бел.ред), организирано от председателството, ще ни предостави възможност да актуализираме текущите нужди във всяка държава-членка. Необходими са решителни и ефективни действия за бързо реагиране на тази криза и за облекчаване на въздействието върху нашите фермери и цялата агрохранителна верига.

Можете да разчитате на моята подкрепа.

Искрено Ваш,

Януш Войчеховски

Комисар на ЕС по въпросите на земеделието и развитието на селските райони”


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

  COVID19
  19.03.2020 г.
  10727
  Фермерство в условията на COVID-19: Как работят животновъдите и земеделците?
  В условията на извънредно положение заради коронавируса COVID - 19 много хора си останаха вкъщи, много бизнеси бяха принудени да спрат, но работата на животновъдите и земеделците продължава. Как работят...
  Виж повече
  Европейска комисия
  17.03.2020 г.
  14671
  ЕК разреши удължаване на срока за кандидатстване по директните плащания 
  Европейската комисия съобщи, че е взела решение държавите-членки да могат да удължат с един месец крайния срок за подаване на заявления по директни плащания и плащания в рамките на програмата за развитието...
  Виж повече
  ДФЗ
  16.03.2020 г.
  10695
  COVID-19: Актуална информация за директни плащания, достъп до ОДЗ и изисквания към фермерите
  ДФ „Земеделие“ продължава да извършва плащанията по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2019, съгласно публикувания индикативен график . Всички обявени графици за прием остават в сила ,...
  Виж повече