Меню

Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай?

10.06.2019 г.
9944
Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай? Това е съвсем логичен въпрос, предвид отчитаните рекордни спадове в продажбата на нови трактори, както в САЩ, така и в цяла Европа. България също не изостава на фона на глобалната криза на повишени цени на металите, като търговци на трактори и агротехника отчитат осезаем спад на продажбите от началото на годината.

В България проблемът с намалените продажби на трактори е главно заради изчакването на земеделците на приходите от реколтата, както и навикът да купуват субсидирана агротехника по линия на европейските програми, което обнови значителна част на агропарка в страната и сега търговията с трактори е белязана от известен застой.

Макар в дългосрочен план анализите да сочат добри перспективи в продажбата на нови трактори, комбайни и прикачен инвентар, то големите стокови наличности, които редица български компании реализираха с цел удовлетворяване на все по-високите изисквания от западните заводи, води до максимално изпиляване на цените и риск от продажба на нови - машини, които са залежали по складовете и са със стара година на производство. Това може да доведе дори до това, някои от компаниите да продават нови трактори на загуба.

Повече за тенденциите в цените на тракторите и кризата в продажбите при John Deere и CNH прочетете в AgroSalon.bg - Безплатни обяви за трактори и агротехника

Разходите за суровините за производство на трактори, комбайни и агротехника пресират производителите между запазване темповете на работа и минимизиране на приходите и решението за повишаване цените на тракторите.
В първия вариант John Deere и CNH могат да запазят обемите на работа и да не се премине към съкращаване на работници, но ще са под силния натиск на инвеститорите и повишават риска от спад на котировките на акциите си на международните пазари.

При втория вариант - евентуално повишаване на цените на тракторите може да се окаже сериозен минус в обема на продажбите, особено ако годината изненада земеделците с непридвидими обстоятелства около реколтата.

При покачване на цените на тракторите това би увеличило допълнително разликата в ценовата ножица между конкурентни на John Deere и CNH брандове, някои от които настъпват все по-сериозно в пазарите особено в Европа (Kubota, Deutz Fahr, Fendt, Claas).

От началото на месец Май в САЩ са регистрирани рекордно ниски обеми продажби на нови трактори и нови комбайни. В тази връзка президента Доналд Тръмп отпусна финансова помощ на земеделците в размер на 16 млрд. USD.

В Европа данните показват за спад на продажбите на нови трактори за периода Януари 2019-Април 2019 в страни като Великобритания, Франция, Австрия, Унгария, а също и в България и Румъния.