Меню

Ще се бори ли Венцислав Върбанов (БАК) за повече българска агро продукция в чуждите търговски вериги?

05.07.2023 г.
1333
Венцислав Върбанов е избран за председател на Българска агрохранителна камара (БАК), а академик Атанас Атанасов е избран за почетен председател на етичната комисия към камарата. Това стана ясно след проведеното днес 7 часово учредително събрание.

Венцислав Върбанов е бивш министър на земеделието и бивш председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), като неговото име се приема в бранша за един от символите на експертизата в сектора. 

Малко преди да бъде учредена новата аграрна структура, други известни иемна в селскостопанския бранш и аграрната политика, учредиха друга организация - Българска аграрна камара (БАК). За нейн председател бе избран, бившия зам.министър на земеделието - Светлана Боянова, кяото също има кариерно развитие в Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Прави впечатление, че сред учредителите на БАК е и животновъдния браншовик Симеон Караколев, докато при учредената днес структура, присъства един от знаковите животновъди у нас - Бойко Синапов, както и говедовъдът и председател на браншовото сдружение - НСГБ - Михаил Михайлов. Сред другите по-известни учредители днес, видяхме и Мариана Кукушева, дългогодишен председател на  Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

И двете БАКБАК - Българска агрохранителна камара (БАК) и  Българска аграрна камара (БАК), заявиха желание за участие в аграрното лоби на европейската земеделска конфедерация Копа Коджека, като един от основните си приоритети. Това донякъде е притеснително, тъй като отново ставаме свидетели на стремеж за синергия в европейската аграрна политика и европейски проекти, вместо да се отстоява максимално независима и в интерес на родното земеделие и селско стопанство - българска, устойчива и реално ангажирана аграрна политика.По време на събитието днес, което се проведе в Биологическия факултет към Софийския университет, беше изразена следната позиция: "Постигането на висока добавена стойност и конкурентоспособност на произведените продукти ще изисква справедливо и балансирано развитие на секторите в земеделието. Само тогава може да имаме правилно изградена агрохранителна верига, която ще затвори ефективно цикъла от полето до трапезата. Това е единственият път, който ще даде възможност България да бъде продоволствено осигурена, икономически суверенна и стабилна, каза един от радетелите на Българска агрохранителна камара академик Атанас Атанасов по време на заседание в Биологическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" за учредяване на сдружението с нестопанска цел.

Сдружението е професионална, независима и непартийна организация на равноправни субекти, осъществяващи дейност в областта на производството, преработката или дистрибуцията на селскостопанска продукция, фуражи, храни или напитки, както и на лица, свързани с тази дейност.

Академик Атанасов припомни, че на 6 декември беше положено истинското начало на камарата, което не можеше да се случи без дейността на Кирил Вътев, Таня Георгиева и Александър Йоцев : "Надявам се, че те не само няма да забравят идеите, а ще ги включат в управлението си", коментира акад. Атанасов.

Академикът изрази надежда също, че двете аграрни камари - Българска агрохранителна камара и Българска аграрна камара, ще могат да работят съвместно в интерес на страната и ще намерят нужните пътища как едрите производители да се включат ефективно не само в производството на зърнените и маслодайни култури, но и в другите производства.

По думите на академик Атанасов неотложен е и въпросът за намирането на баланс между традиционното и биологично земеделие и пътищата за тяхното правилно съвместяване.

  аграрна политика
  27.04.2022 г.
  4707
  Заради европейската аграрна политика у нас, броят на фермерите устойчиво намалява, за сметка на вноса на храни
  Заради налаганата европейска аграрна политика у нас, броят на фермерите устойчиво намалява - това са предимно фамилните, малки и средни фермери, за сметка на постоянно нарастващият внос и дистрибуция на...
  Виж повече
  фермери
  07.12.2020 г.
  20561
  Близо 8000 фермери фалират за 1 година заради вредната ОСП на ЕС налагана в България
  Аграрен доклад 2020 (за 2019-а година) сочи допълнителен спад в броя на фермерите в България. Налаганата европейска аграрна политика у нас изкара за поредна година редица фермери извън сектора. Много...
  Виж повече
  агро стоки онлайн
  26.10.2020 г.
  17309
  Фамилните стопанства от село продаващи онлайн - под бухалката на БАБХ и немската аграрна политика
  Множество земеделци, предимно в сферата на фамилното и чисто екологично производство на зеленчуци и плодове, алармираха редакцията на АгроКлуб , че куриерската фирма Speedy отказва да приема за изпращане...
  Виж повече
  Божидар Петков
  01.11.2019 г.
  115050
  Божидар Петков: Трябва да се ограничи дъмпинговият внос на плодове и зеленчуци! (ИНТЕРВЮ)
  Има достатъчно лостове, които могат да се задействат, за да се ограничи дъмпинговия внос на плодове и зеленчуци в България. “Темата за ограничаване на вътреобщностната търговия в ЕС е доста деликатна, но ние...
  Виж повече
  Защо европейската ОСП е вредна за селата и как дисбалансира аграрния сектор?
  05.11.2018 г.
  15480
  Защо европейската ОСП е вредна за селата и как дисбалансира аграрния сектор?
  Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз е счупена , както по логика, така и по актуалност на бързо променящите се геополитически и глобални ситуации. През последните месеци се...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете