Търсене

Чавдар Маринов: Биосекторът с приоритет по всички мерки в новата ОСП!

20.02.2020 г.
8513
Стратегията за развитие на биологичното производство до 2027 г, изработена от Земеделското министерство, заедно с бранша, ще бъде залегната в Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика. Това каза на Форум за биологичното земеделие в България заместник министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. “Многогодишната финансова рамка все още не е подписана, но биопроизводство ще бъде във фокуса на водените от нас политики, ще се дава приоритет по всички мерки за биологичните производители”.

Франция и Германия са си поставили до 2020 г. да са с 20%  биоземеделие, до 2030 - 30 % биопроизводство. Въпреки че България е далеч от водещите страни в биосектора -  3 - 3,2 % е делът на биологичното растениевъдство и 2 - 2,7% на биологично животновъдство, според Маринов с предприетите мерки тези резултатити много бързо ще се удвоят: “Предприели сме абсолютно адекватни мерки по отношение на контрола и мониторинга на биологичното производство. Българският биопазар е нов и малък , но за сметка на това се развива изключително бързо”, посочи Маринов. 

Сектор Биологично земеделие е сред най-бързо развиващите се сектори и е с най-голямо влияние за запазване на биоразнообразието, посочи по време на конференцията проф. Христина Янчева, ректор на АУ Пловдив. 

6350 са регистрираните биооператори В България през 2019 година, каза Слави Кралев от Дирекция Биологично производство в МЗХГ.

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG