Меню

Чавдар Маринов: Ако стопаните не са обединени, не могат да преговарят за добра цена!

17.09.2019 г.
9289
"Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара”, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, който заедно с изпълнителния директор на Агенция по лозата и виното Красимир Коев се срещна с производители на грозде и вино от Силистренско, съобщи БТА.

По думите на Маринов, освен тази мярка, “е възможно едно прелокализиране на пазара. В момента всички стопани очакват винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се предприемат и други мерки, да започнат те по-малки количества в страната да предлагат, където няма такова голямо предлагане, за да вземат по-добра цена”. 

Втора-трета година гроздоберът започва по-рано заради климатичнитe промени и това е една от причините за възникналите затруднения в кампанията в Силистренско, посояи Красимир Коев. Според него никъде в Европа не се субсидира килограм грозде. Това се случва единствено от взаимно-спомагателни фондове - организации, които са си направили самите лозари с винарите. Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното подчерта, че има възможност такава мярка с европейски средства да бъде включена в програмата на лозарите. "Но го има момента за частта, която да дадат от себе си", подчерта той.

"Искам да успокоя всички хора в региона, че гроздето ще бъде прибрано. Просто трябва повече информираност къде какви количества грозде има, за да могат винарските предприятия да се ориентират", каза Коев. 

Държавата и Министерството на земеделието, горите и храните и в частност Изпълнителната агенция по лозата и виното правят всичко възможно за разясняването на новите мерки, които ще се въведат от следващата година, които могат да компенсират подобни кризисни ситуации, увериха от министерството.

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  грозде новини
  05.09.2019 г.
  2755
  Росица Симеонова: Лозаро - винарският сектор е под сериозен риск!
  Сериозна криза в лозаро-винарския сектор притеснява производителите в Югоизточна България. Именно в този регион е съсредоточено 45% от производството на грозде и близо 60% от промишленото производство на...
  Виж повече
  Лозарите ще получат субсидии, освен за конверсия, но и за инвестиции
  29.12.2018 г.
  6235
  Лозарите ще получат субсидии, освен за конверсия, но и за инвестиции
  От 28 януари до 8 февруари 2019 г. се отваря първият прием на заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от новата Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода...
  Виж повече