Меню

Централната власт планира да повлече към дъното хиляди села и да закрие всички кметства с под 300 души

Централната власт планира да повлече към дъното хиляди села и да закрие всички кметства с под 300 души. За това предупреди кемтът на великотърновското Ново село по време на редовно заседание на местния парламент и се изказа като гражданин в началото на сесията.

Повод за неговото предупреждение е подготвено изменение на Закона за административно-териториалното устройство в страната, според който се очаква да бъде позволено на общинските съвети в страната да решават съдбата на малки населени места и тяхното управление.

„Ако той бъде гласуван, промените в него ще влязат в сила през януари 2027 г. Тук съм, защото смятам, че подобна промяна ще повлече към дъното не само Ново село, не само селата в общината, а и България. Промяната предвижда кметство да се образува при 300 души с постоянен адрес и да бъде вменено на общинските съветници да закриват кметства и кметски наместничества и да обединяват населени места под шапката на общо кметство. Личната ми позиция е, че под формата на административно преструктуриране е заложено отнемането на изборни права за 300 000 български граждани, а именно да избират кмет на населено място. Този избор за тях е по-важен от всеки друг. Предложение, което не само не укрепва съвременния демократичен процес, а го руши“, сподели Христо Христов.По думите му единствения мотив на вносителите е да бъдат извършени икономии. Според кмета на Ново село това няма да проработи.

„Цинично е да въвеждаме дефицити на демокрация с цел финансови икономии. И още повече тогава, когато елементарно се доказва, че такива няма. Всяко семейство иска да оптимизира бюджета си, но не може да икономисва от хляба си. Реалността е такава, че когато няма кой да окоси – селският кмет ще грабне косачката и ще окоси. Единствената икономия може да бъде от заплатата от съкратената длъжност на кмета или на кметския наместник. Така ще трябва да дадем на косача, но неговата надница е по-голяма от тази на кмета. Мечтаната от вносителите икономия е виртуална. Със спестеното ще трябва да се увеличи административният капацитет на общината или ще трябва да се остави някое село да баталяса“, каза още Христо Христов.

Той се обърна към съветниците и им поясни, че през 2027 г. ще трябва да вземат решения кои села „да баталясат“. Кметът на Ново село призова политическите партии и техните народни представители да гласуват против законопроекта.

„Ако трябва, да слагат памперси, за да не им се доходи до тоалетната, и да бъдат там, за да дадат отрицателен вот. Защото това предложение ще подхрани ударно демографския срив в Република България“, сподели от трибуната кметът на Ново село.

източник: в-к Борба

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете