Търсене

Цените на имотите в селата тръгнаха нагоре заради засиленото търсене покрай Covid19

09.11.2020 г.
3966
Цените на имотите в повечето села тръгнаха нагоре заради засиленото търсене покрай пандемията от Covid19 и желанието за бягство от претоварената градска среда. Търсят се главно къщи с дворове в села, които са на до 20-30 минути път с кола до близкия градски център. Повечето хора търсят имоти в селата за постоянно живеене и упражняване на дистанционна работа.

Формирането на цените бележи много интересна тенденция в най-живите региони, както и в средно развитите села в България.

Оказва се така, че цените на къщите се формират приблизително по следното правило:
 • Къща 80-90 кв.м. с двор 500-800 кв.м. = цената на едностаен апаратамент в близкия общински център
 • Къща 100-130 кв.м. с двор 700-1200 кв.м. = цената на двустаен апаратамент в близкия общински център
 • Двуетажна къща 120 - 200 кв.м. с двор 700-2000 кв.м. = цената на тристаен апаратамент в близкия общински център

Разликата между това да живееш на село на по-голяма площ с двор, да имаш на разположение допълнителни стопански постройки и да си на чист въздух е несравнима с това да си затворен например на 7-я етаж в жилищен блок. Формирането на цените е приблизително като по константна величина, което означава, че всеки, който има смелост и продаде апартамента си в града, с получените пари може да си купи съответната къща на село.

Цените за къщите ново строителство в селата обаче са по-високи като средната цена на едноетажна къща с площ около 80-90 кв.м. е равна на цената на тристаен апартамент в най-близкия град.

Нови къщи в селските региони на Велико Търново, Ловеч, Троян, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Пазарджик - се движат на нива около 65 000 - 120 000 EUR при средна квадратура около 120 кв.м. с около 1000 кв./м. дворно място.

Цените на новите къщи в регионите на София, Варна, Благоевград и Пловдив са по-скъпи, пропорционално на близостта до градските центрове. Цените в тези региони, където на места са налични близки туристически дестинации или възможности за бизнес, започват от 100 000 и достигат до 300 000 EUR, а за луксозните и по-големи имоти, цените скачат допълнително. Да живееш на село в близост до големите градове вече е престижно и подобно на страните в западна Европа - където богатите семейства живеят в селата и периферията на градовете, а емигрантите и общите работници в заводи, магазини, кол-центрове, шофьори и т.н. - живеят в градовете.Освен атрактивните села, има все още доста региони, където развитието на инфраструктурата, свързаността с високоскоростен интернет и проблеми с тока и водата, оказват негативно влияние на хора, които искат да се преместят на село и да работят от там. Такива региони са общините във всички погранични села, цяла северозападна България ( с изключение на селата около Белоградчик и Враца), както и локално силно изостанали общи като Мездра, Козлодуй, Оряхово, Свищов, Угърчин, Ябланица, Червен браг, Луковит, Бяла Слатина, Левски, Полски Тръмбеш, Стражица, Попово, Ветрино, Вълчи Дол, Дългопол, както и на юг - Симеоновград, Стралджа, Боляроов, Елхово и др. В такива региони все още може да се намерят къщи с дворове в ценовия диапазон около 5000-15 000 лв.

Особеното на много от т.нар. изостанали региони, в които няма активизиране на пазара на имоти е, че са заселени от малцинства или етническо население, което държи селата силно заселени, на места с много добре развито земеделие и животновъдство, но поради спецификите на местните затворени общности - тези села са непривлекателни за новоселци, с малки изключения за чужденци, които търсят екстравагантен и нов начин на живот в нетипични села, където в повечето случаи живеят максимум до 3-5 години, след което се преместват на нови места.

През 2021-а година се очаква запазване на тенеденцията за активен пазар на имотите в селата. Според данни на Асоциация на българските села (АБС) ще се търсят предимно къщи в ценовия диапазон от 20 000 до 90 000 лв. Очаква се и активизиране на строителството на нови къщи. Най-високи еще се запазят цените в селата, близки до туристически места и природни забележителности, както и такива с добра прилежаща инфраструктура и свързаност с интернет.

Ако търсите къща или инвестиционен имот на село, можете да се свържете с АБС по линия на Менторската програма за заселване в селата, като ни пишете на : info@selo.bg

© 2020 selo.bg 

 • български производители
  21.11.2020 г.
  7143
  Да бъдем съпричастни към българските земеделци от село (СПИСЪК - 2 за ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ)
  Повече от всякога, ние може да подкрепим българското село , за което многократно заявяваме, че милеем и се връщаме назад в миналото, когато то е било живо. Какво правим днес? Как го подкрепяме ние, хората...
  Виж повече
 • нестинари
  26.08.2019 г.
  8761
  Тайни и лековити места в Странджа и мистериите на нестинарството (ИНТЕРВЮ)
  Горан Стефанов е родом от Ямбол но родът му произхожда село Жеравна . Завършил е Етнология и Теология, специализирал е Културен туризъм. Свири на кавал, гайда, китара и… двоянка – инструмент,...
  Виж повече
 • Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  01.11.2018 г.
  10474
  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  Темата с развитието на българските села е наистина голяма. Екипът на Село.БГ и Асоциация на българските села работим по редица ключови въпроси и инициативи свързани със селата още от 2005-а година. Защо...
  Виж повече
 • Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  7728
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете