Меню

Цените на имотите в селата тръгнаха нагоре заради засиленото търсене покрай Covid19

09.11.2020 г.
4137
Цените на имотите в повечето села тръгнаха нагоре заради засиленото търсене покрай пандемията от Covid19 и желанието за бягство от претоварената градска среда. Търсят се главно къщи с дворове в села, които са на до 20-30 минути път с кола до близкия градски център. Повечето хора търсят имоти в селата за постоянно живеене и упражняване на дистанционна работа.

Формирането на цените бележи много интересна тенденция в най-живите региони, както и в средно развитите села в България.

Оказва се така, че цените на къщите се формират приблизително по следното правило:
 • Къща 80-90 кв.м. с двор 500-800 кв.м. = цената на едностаен апаратамент в близкия общински център
 • Къща 100-130 кв.м. с двор 700-1200 кв.м. = цената на двустаен апаратамент в близкия общински център
 • Двуетажна къща 120 - 200 кв.м. с двор 700-2000 кв.м. = цената на тристаен апаратамент в близкия общински център

Разликата между това да живееш на село на по-голяма площ с двор, да имаш на разположение допълнителни стопански постройки и да си на чист въздух е несравнима с това да си затворен например на 7-я етаж в жилищен блок. Формирането на цените е приблизително като по константна величина, което означава, че всеки, който има смелост и продаде апартамента си в града, с получените пари може да си купи съответната къща на село.

Цените за къщите ново строителство в селата обаче са по-високи като средната цена на едноетажна къща с площ около 80-90 кв.м. е равна на цената на тристаен апартамент в най-близкия град.

Нови къщи в селските региони на Велико Търново, Ловеч, Троян, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Пазарджик - се движат на нива около 65 000 - 120 000 EUR при средна квадратура около 120 кв.м. с около 1000 кв./м. дворно място.

Цените на новите къщи в регионите на София, Варна, Благоевград и Пловдив са по-скъпи, пропорционално на близостта до градските центрове. Цените в тези региони, където на места са налични близки туристически дестинации или възможности за бизнес, започват от 100 000 и достигат до 300 000 EUR, а за луксозните и по-големи имоти, цените скачат допълнително. Да живееш на село в близост до големите градове вече е престижно и подобно на страните в западна Европа - където богатите семейства живеят в селата и периферията на градовете, а емигрантите и общите работници в заводи, магазини, кол-центрове, шофьори и т.н. - живеят в градовете.Освен атрактивните села, има все още доста региони, където развитието на инфраструктурата, свързаността с високоскоростен интернет и проблеми с тока и водата, оказват негативно влияние на хора, които искат да се преместят на село и да работят от там. Такива региони са общините във всички погранични села, цяла северозападна България ( с изключение на селата около Белоградчик и Враца), както и локално силно изостанали общи като Мездра, Козлодуй, Оряхово, Свищов, Угърчин, Ябланица, Червен браг, Луковит, Бяла Слатина, Левски, Полски Тръмбеш, Стражица, Попово, Ветрино, Вълчи Дол, Дългопол, както и на юг - Симеоновград, Стралджа, Боляроов, Елхово и др. В такива региони все още може да се намерят къщи с дворове в ценовия диапазон около 5000-15 000 лв.

Особеното на много от т.нар. изостанали региони, в които няма активизиране на пазара на имоти е, че са заселени от малцинства или етническо население, което държи селата силно заселени, на места с много добре развито земеделие и животновъдство, но поради спецификите на местните затворени общности - тези села са непривлекателни за новоселци, с малки изключения за чужденци, които търсят екстравагантен и нов начин на живот в нетипични села, където в повечето случаи живеят максимум до 3-5 години, след което се преместват на нови места.

През 2021-а година се очаква запазване на тенеденцията за активен пазар на имотите в селата. Според данни на Асоциация на българските села (АБС) ще се търсят предимно къщи в ценовия диапазон от 20 000 до 90 000 лв. Очаква се и активизиране на строителството на нови къщи. Най-високи еще се запазят цените в селата, близки до туристически места и природни забележителности, както и такива с добра прилежаща инфраструктура и свързаност с интернет.

Ако търсите къща или инвестиционен имот на село, можете да се свържете с АБС по линия на Менторската програма за заселване в селата, като ни пишете на : info@selo.bg

© 2020 selo.bg 

  български производители
  21.11.2020 г.
  7847
  Да бъдем съпричастни към българските земеделци от село (СПИСЪК - 2 за ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ)
  Повече от всякога, ние може да подкрепим българското село , за което многократно заявяваме, че милеем и се връщаме назад в миналото, когато то е било живо. Какво правим днес? Как го подкрепяме ние, хората...
  Виж повече
  нестинари
  26.08.2019 г.
  9630
  Тайни и лековити места в Странджа и мистериите на нестинарството (ИНТЕРВЮ)
  Горан Стефанов е родом от Ямбол но родът му произхожда село Жеравна . Завършил е Етнология и Теология, специализирал е Културен туризъм. Свири на кавал, гайда, китара и… двоянка – инструмент,...
  Виж повече
  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  01.11.2018 г.
  10755
  Увеличава се интересът към инвестиции и живот на село
  Темата с развитието на българските села е наистина голяма. Екипът на Село.БГ и Асоциация на българските села работим по редица ключови въпроси и инициативи свързани със селата още от 2005-а година. Защо...
  Виж повече
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  8615
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете