Меню

Цените на имотите в селата продължават да растат. Общото покачване за година е средно 20%

14.05.2022 г.
2451
Цените на имотите в селата продължават да се покачват, след скока от Март-Април 2020-а година, от когато започна устойчив темп на растеж заради желанието на все повече хора да напуснат градовете.

Най-търсени са имоти в селата, които са на разстояние до 15-20км от близкия областен или общински център. В периода Март-Април 2022 се отчита ръст на цените на селските имоти от средно 20% спрямо същия период на изминалата 2021-а година. Това сочат данни на Асоциацията на българските села (АБС).

Селата около София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Стара Загора са най-предпочитани за заселване с цел постоянно живеене и месторабота, като в повечето случаи се предпочитат къщи - ново строителство, както и такива, в които може да стане нанасяне след сравнително малък ремонт. За сметка на това обаче преобладават офертите за къщи, които са за цялостен ремонт или събаряне, а на фона на това заявките за строителство на бързо-сглобяеми къщи са нарастнали дотолкова, че в момента иам изчакване на поръчките със средно 12 месеца.

Към момента по-слаб интерес има към регионите, където няма изградена инфратсруктура, интернет и безопасност по отношение на битовата престъпност и ромското население. Това са част от общините в Ловешко, Врачанско, Монтанско, Видинско, Разградско и Русенско. Там все още има къщи, които се продават на нива от 5000 до 10 000 лв., но търсене почти няма. За сравнение в развитите региони средната цена на селска къща е вече в диапазона 30 000 - 50 000 евро.

Най-голямо е търсенето на чисто нови къщи в селата, както и в затворени еко-комплекси, но към момента търсенето надвишаване предлагането над 10 пъти. Купувачите са платежоспособно българи от градовете, а също и завръщащи се емигранти от чужбина, които могат да работят и дистанционно от село. Строителните инвеститори обаче продължават да са фокусирани върхи проектите в градовете, като изпискат големия потенциал на селските имоти.

За повече информация, консултация и подкрепа по линия на Менторкста програма за заселване на село, по линия на Асоциация на българските села, можете да пишете на : info@selo.bg . 

© selo.bg