Меню

Цената на царевицата с рекорден спад на борсите в Европа

03.08.2019 г.
3684
Цената на царевицата на стоковите борси в Европа отбеляза рязък спад в края на борсовата седмица. Само за ден на борсата Euronext цената на царевицата падна с рекордните 9 EUR/ тон, което на фона на обичайната търговия с променливи в порядъка 0.25-1.50 EUR/тон е най-големият спад прегистриран през последната година.

Общият спад в цената на царевицата за тази седмица е с цели 12.25 EUR/тон. Така цената за сделки през Август се установи на нива от 158 EUR/тон, при оферирани от търговците по-рано - 164 EUR / тон и реализирани доста сделки.

Междувременно европейската пшеница претърпя спад на американския пазар, въпреки все още много динамичното международно търсене, показва справка на Село в борсовите сесии зад океана. Паралелно с това големите френски пратки до Магреба са скочили до близо 200 000 тона през последните седем дни, срещу реализирани само 31 500 тона седмица по-рано! Украйна също се възползва от доброто международно търсене за износ, който рязко се повиши от началото на юли.

През изминалия месец България реализира сериозен износ на пшечница и ечемик, като бяха натоварени 7 кораба. Миналата седмица започна и товаренето на първи кораб за износ на рапица. В момента износ на пшеница през пристанище Варна реализира АДМ Трейдинг, която товари корабът Eagle Trader, който е тръгнал за България на 27-и Юли от италианското пристанище в Равена.

© 2019 Село - Професионалистите в агробизнеса