Меню

Цветан Филев: Китайският пазар е добра възможност за българския тютюн (ИНТЕРВЮ)

18.09.2019 г.
13123
Преди дни в Париж, Франция се проведе трети Изпълнителен комитет за годината на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Представители на националните браншови организации на сектор "Тютюн" от 10 европейски държави*, сред които и България, обсъдиха актуалната ситуацията на пазара на тютюн в ЕС. Подробностите разказа в интервю за Село Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) Цветан Филев:Г-н Филев, каква е актуалната ситуацията на пазара на тютюн в ЕС, в т.ч. и в България?
От 2007 г. насам България е член на ЕС и тютюнопроизводството функционира в условията на пазарна икономика. Ние трябва да можем да функционираме и да продаваме в абсолютно конкурентна цена нашата суровина. Към настоящия момент смятам, че българските тютюнопроизводители трябва да оценят усилията ни да има постоянен рентабилен пазар на тютюна, адекватно окачествяван, добре оценяван и да получава добра изкупна цена. Европейският тютюн, включително и българският, имат жестока конкуренция на европейския пазар от евтините тютюни от други континенти - от Африка, Латинска Америка и Азия.

Работите ли в посока това да се промени?
Ние не търсим само нови пазари за продукцията, а настояваме в контакта с индустрията на цигаропроизводителите, те да продължат да купуват тютюн от Европа. В тази насока много ползотворно работи Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн на ЕС, която обединява  Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB) и Европейската асоциация на тютюнопреработвателите. За 2019 г. се случиха няколко добри възможности по отношение на пазарите на български тютюн и предстоят още няколко.
През юли проведохме среща с Европейската асоциация на цигаропроизводителите в Брюксел. По-късно от Асоциацията разговаряха с нашия земеделски министър Десислава Танева, представихме и пилотен проект на дружество, което изкупува суров тютюн и представихме добри земеделски практики от района на Гоце Делчев. Накратко - запознахме ги с целия път на българския тютюн. По-късно направихме и посещение на стопанството на български производители на тютюн, като целта на всичко това бе да убедим цигаропроизводителите да продължат да купуват качествен български ориенталски тютюн.

Какви са очакванията за реколтата от тютюн през тази година?
Очакваме около 6 000 тона ориенталски тютюн от двете сортови групи  - Басми и Каба Кулак и около 4 000 тона едролистен тютюн - Бърлей и Вирджиния - общо около 10 000 тона. Тук обаче правя уговорката, че това е прогноза, която се базира на данни на МЗХГ - институцията, която стопанисва регистъра на тютюнопроизводителите и регистрира предварително площите, които разсаждаме; Института по тютюна - от където идват семената, както и от терен, запознавайки се с развитието на стопанската година като климатични условия. Точни данни ще има, когато приключи цялата изкупна кампания през януари 2020 г. През стопанската 2018 г. произведохме около 10 800 тона тютюн.


На какъв етап е изкупната кампания на български тютюн в момента?
Все още на нулев. Преди дни - в средата на септември приключи прибирането на тютюна от полето. Още месец суровината трябва да се изсуши в сушилните на стопаните. Когато се създадат оптимални условия за заготовката на тютюневата суровина - в края на октомври и началото на ноември и същинската изкупна кампания може да стартира в средата на ноември, да протече най-активно през декември и последните количества да бъдат изкупени до края на януари 2020 г. 

Всички тютюнопроизводители ли сключват предварително договори с изкупуващите фирми?
Разбира се - съгласно Закона за тютюна, всяка година производителите сключват предварително договори с търговските оператори, които имат разрешение за изкупуване на тютюн, издадено от Министерството на земеделието, храните и горите. В тях за заложени клаузи за заготовка и изкупуване на тютюн, както и срок за изплащане на средствата. Тези договори гарантират на стопаните пазар за суровината, която предстои да произведат. 

Колко фирми ще изкупуват суровина през тази година?
Над 30 фирми имат издадено разрешение за изкупуване, но около 10 са реално активните фирми, които всяка година купуват тютюнева суровина от територията на България. 

Можете ли да кажете какви ще са изкупните цени?
Все още е рано за това. А и дългогодишният ми опит от над 30 години в тютюнопроизводството, показва, че цената на тютюна си я определя самят тютюн. Трябва да произвеждаме не само качествен тютюн, а тютюн с екстра качество, за да получим висока цена и да бъде той конкурентоспособен и търсен от търговците. Имайте предвид, че около 70% от тютюна от България се изнася всяка година.

Преди година имаше случай с некоректна гръцка фирма, която не плати 2,5 млн. лв на производителите за тютюна. Случаи като този изключение ли са или не?
Всяка година имаме проблем с търговците. Има и други фирми, които са завлекли тютюнопроизводителите през годините назад. Има и такива, които хронично забавят плащанията всяка година. Съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия, срокът за изплащане за изкупената суровина е не по-късно от 30 дни след предаването ѝ на пункта. Има фирми, които бавят плащанията 3-4 дори 6 месеца. Това създава дискомфорт на производителите, които разчитат на тези средства - първо да си подсигурят семейните бюджети и второ - да заложат новата стопанска година. Много стопани се отказаха именно заради това забавяне на средствата.


След като имат договори, търсят ли правата си по съдебен ред?
Да, договорът им дава право да потърсят правата си по съдебен път,  но за съжаление те не го правят. Моето обяснение е, че Националната асоциация вдигна много летвата в защита на Сектор Тютюн и тютюнопроизводителите са свикнали някой друг да свърши работата - в организация и преговори с търговците… и така и не стигат до съдебни дела, за да търсят правата си. Друг е въпросът, че това е тромава процедура, някои от тях не вярват в съдебната система, а и разходите са прекалено високи.

След дни предстои посещение на китайска делегация в България, която ще се запознае със сектор тютюн от близо. Каква е целта?
От 21 до 29 септември група от експерти от мегаструктурата на Китайската народна република - митническа администрация и безопасност на храните, ще посетят няколко предприятия от България. Идеята е да идентифицират такива, които купуват български тютюн и го преработват на територията на страната. След прецизирането на тютюна от полето до пакетирането на крайния продукт и експорта му, в рамките на 6 до 12 месеца тези експерти ще издадат становище. Така могат да се лицензират български предприятия, които работят само с българска суровина, да изнасят тютюн за Китай. Целият процес започна още през 2015 г., когато двете правителства - българското и китайското проведоха разговори за съвместна работа в сектор Тютюн, което ние оценяваме високо. Но китайският фитосанитарен контрол е на много високо ниво и затова се изисква време. 

Какви количества можем да осигурим за китайския пазар?
Ние сме реалисти. България е малък производител на тютюн. Китайският пазар не очаква да бъде захранен на 100% от нашата страна. Но за нас това е още един пазар, който дава възможност за развитието на българското тютюнопроизводство.

*На 13 септември 2019 в Париж, Франция се проведе трети Изпълнителен комитет за годината на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. В него участие взеха представители на националните браншови организации на сектор "Тютюн" от Франция, България, Испания, Унгария, Италия, Полша, Гърция, Белгия, Германия и Швейцария

Интервю на София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  тютюн реколта 2019
  17.09.2019 г.
  9145
  България ще произведе около 10 000 тона тютюн през тази година
  Прибирането на тютюневата реколта от 2019 г. приключи на територията на цялата страна, съобщи в интервю за Село Цветан Филев, председател на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010)....
  Виж повече
  сеитба тюютн
  28.05.2019 г.
  1576
  90% от тютюна е разсаден посочват данни на НАТ-2010
  90% от тютюна за тазгодишната реколта в България е разсаден. Постигнатите обеми при четирите сортови групи, отглеждани в страната, са приблизително близки, съобщиха от „Национална асоциация на...
  Виж повече