Меню

Хиляди фермери протестираха с трактори във Франция, Германия и Белгия заради новата ОСП

23.10.2019 г.
117126
Стотици френски, германски и белгийски фермери потестираха с трактори заради новата ОСП. Френските земеделски стопани изкараха машините в знак на протест срещу забавянето на директните плащания и неуважението към професията, което те отчитат от страна на френския президент Емнюел Макрон.

По призива на Националната федерация на земеделските стопани (FNSEA) и Младите земеделци (Jeunes Agriculteurs) фермерите се събраха на организирани протести пред редица административни сгради на френското аграрно министерство.

Протестите в Германия, които изкараха хиляди земеделски производители на протести на редица места са свързани с ограничения в т.нар. фермерски Аграрен пакет, както и с по-високите изисквания към фермерите в новата ОСП 2021-2027.

Хиляди фермери в Саксония са участвали в протеста със свои трактори, главно в регионите на Кемниц, Гьорлиц и Лайпциг. В Магдебург 400 трактора са образували колона до магистралата. Според полицията на площада на катедралата, където е имало митинг, е имало над 200 трактора. 


Страховете на западно-европейските фермери:

Постепенното ограничаване и премахване на употребата на канцерогенният препарат глифозат и защитата на овощните градини. Задължително сигуряване на минимално разстояние до 10 метра вода при използване на продукти за растителна защита. От 2021 г. в защитените зони трябва да се забранят хербицидите и някои инсектициди.

Етикет Хуманно отношение към животните:
Етикетът за хуманно отношение към животните трябва да гарантира стандарти, които са над законовия минимум. Използването му е доброволно.

Преразпределяне на директни плащания:
От бюджета на директните плащания на земеделските производители през 2020 г. шест процента ще бъдат преразпределени в субсидии, свързани с агроекологичните програми.

Текст: Selo.BG