Търсене

Хиляди пчелари загубиха пчелините си. Искат отнемане на субсидии от земеделци, пръскащи безотговорно

13.05.2020 г.
22412
Хиляди пчелари загубиха пчелините си, заради пръскане с пестициди. Най-засегнати са селата в регионите на Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, но не само. На фона на повтарящото се всяка година избиване на пчели, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стои напълно безучастно и не предприема никакви мерки срещу нарушителите, които по места се знаят кои са, а има и подадени жалби, а също и заведени съдебни дела.

Село.БГ припомня, че миналата година пчеларите поискаха отнемане на правото на субсидиите и връщане на получени субсидии за предходна година, ако се установи избиване на пчели след безотговорно пръскане с препарати.

Случаят от преди ден с отровени пчели не е единичен.

“Има много случаи на отравяния и тази пролет - главно ни сигнализират пчелари в Североизточна България - Търговищко, Варненско. Положението си остава, както и преди. Но, честно казано - не вярвам и да се промени с тази Наредба.”

Това заяви пред специализираният сайт за професионално земеделие - АгроКлуб инж. Михаил Михайлов, председател на Български обединен пчеларски съюз. От страна на пчеларите беше предложено да се пръска в тъмната част на денонощието с по-силно отровните за пчелите препарати.

“Искахме също така да се намали с 1 час пръскането - вместо до 10 часа сутринта, да бъде до 9 часа, но там срещнахме много яростен отпор и не знам все още какво ще утвърди в крайна сметка министърът на земеделието”.

Според Михайлов, който е в работната група към Земеделското министерство за Наредба 13, тя като цяло е добра и в настоящия си вид, но липсва контрол от страна на Агенцията по безопасност на храните и по специално на Дирекция Растителна защита и местните служби по земеделие. Именно заради това се стига до големи загуби на пчели. 

“Когато има сигнал за отровени пчели, веднага сигнализираме Растителна защита в ОДБХ и Службите по земеделие, но въпросът е в това дали има издадена надлежна заповед за пръскане - т.е. дали има разрешение. Тя е свързана с уведомление, че предстои авиационно или наземно третиране на посевите. Независимо какъв вид е обаче, трябва предварителна заповед, в която да се посочат в кои дни, в кои землища, каква култура и с какъв препарат ще се пръска. Те се издават от дирекция Растителна защита на ОДБХ. Ето сега, например цъфти рапицата. И във фаза на цъфтеж, когато се множат вредителите (като рапичен цветояд), може да се издаде разрешение за третиране на посевите. В крайна сметка точно тогава и пчелите са вътре в растенията и именно тогава се поразяват най-много насекоми. Личното ми мнение, което открито съм заявявал и в работни групи по Наредбите и на Консултативния съвет по пчеларство в Земеделското министерство, е да се забрани пръсканията по време на цъфтеж, когато пчелите опрашват растенията. Икономическият интерес обаче няма как да позволи това да се случи”.

По темата разговаряхме и със зърнопроизводителя от Карнобат Илия Проданов, който е и председател на Сдружението на НАЗ за региона. Той също участва в работната група по Наредба 13: ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ В АГРОКЛУБ БГ

 • From AgroClub.bg
  06.01.2020 г.
  866
  Новата пчеларска програма 2020-2022 с акцент на пчеларските сдружения 
  Националната пчеларска програма за новия период 2020 – 2022 г. е разработена с широкото и активно участие на браншовите организации в пчеларския сектор и е одобрена от Еврокомисията. За изпълнението ѝ е...
  Виж повече
 • From AgroClub.bg
  24.12.2019 г.
  839
  Мариела Йорданова: Въпрос на осъзната отговорност е пчелари и фермери да работят в синхрон! (ВИДЕО)
  “Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора”. Тези думи на Алберт Айнщайн са все по-актуална...
  Виж повече
 • From AgroClub.bg
  12.12.2019 г.
  855
  Кризата в българското пчеларство се задълбочава. Има ли изход?
  Българското пчеларство се намира в сериозна криза през последните години. Не са една или две причините, довели за състоянието на сектора, но според пчеларите той е достигнал своето дъно и има крещяща нужда...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете