Меню

Хиляди пчелари загубиха пчелините си. Искат отнемане на субсидии от земеделци, пръскащи безотговорно

13.05.2020 г.
22969
Хиляди пчелари загубиха пчелините си, заради пръскане с пестициди. Най-засегнати са селата в регионите на Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, но не само. На фона на повтарящото се всяка година избиване на пчели, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стои напълно безучастно и не предприема никакви мерки срещу нарушителите, които по места се знаят кои са, а има и подадени жалби, а също и заведени съдебни дела.

Село.БГ припомня, че миналата година пчеларите поискаха отнемане на правото на субсидиите и връщане на получени субсидии за предходна година, ако се установи избиване на пчели след безотговорно пръскане с препарати.

Случаят от преди ден с отровени пчели не е единичен.

“Има много случаи на отравяния и тази пролет - главно ни сигнализират пчелари в Североизточна България - Търговищко, Варненско. Положението си остава, както и преди. Но, честно казано - не вярвам и да се промени с тази Наредба.”

Това заяви пред специализираният сайт за професионално земеделие - АгроКлуб инж. Михаил Михайлов, председател на Български обединен пчеларски съюз. От страна на пчеларите беше предложено да се пръска в тъмната част на денонощието с по-силно отровните за пчелите препарати.

“Искахме също така да се намали с 1 час пръскането - вместо до 10 часа сутринта, да бъде до 9 часа, но там срещнахме много яростен отпор и не знам все още какво ще утвърди в крайна сметка министърът на земеделието”.

Според Михайлов, който е в работната група към Земеделското министерство за Наредба 13, тя като цяло е добра и в настоящия си вид, но липсва контрол от страна на Агенцията по безопасност на храните и по специално на Дирекция Растителна защита и местните служби по земеделие. Именно заради това се стига до големи загуби на пчели. 

“Когато има сигнал за отровени пчели, веднага сигнализираме Растителна защита в ОДБХ и Службите по земеделие, но въпросът е в това дали има издадена надлежна заповед за пръскане - т.е. дали има разрешение. Тя е свързана с уведомление, че предстои авиационно или наземно третиране на посевите. Независимо какъв вид е обаче, трябва предварителна заповед, в която да се посочат в кои дни, в кои землища, каква култура и с какъв препарат ще се пръска. Те се издават от дирекция Растителна защита на ОДБХ. Ето сега, например цъфти рапицата. И във фаза на цъфтеж, когато се множат вредителите (като рапичен цветояд), може да се издаде разрешение за третиране на посевите. В крайна сметка точно тогава и пчелите са вътре в растенията и именно тогава се поразяват най-много насекоми. Личното ми мнение, което открито съм заявявал и в работни групи по Наредбите и на Консултативния съвет по пчеларство в Земеделското министерство, е да се забрани пръсканията по време на цъфтеж, когато пчелите опрашват растенията. Икономическият интерес обаче няма как да позволи това да се случи”.

По темата разговаряхме и със зърнопроизводителя от Карнобат Илия Проданов, който е и председател на Сдружението на НАЗ за региона. Той също участва в работната група по Наредба 13: ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ В АГРОКЛУБ БГ

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете