Търсене

Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото

31.03.2020 г.
12407 1
Липсата на работна ръка за следващия селскостопански сезон представлява голямо предизвикателство за много от Западните европейски държави, предвид невъзможността да си осигурят чуждестранни сезонни работници поради ограниченията в мобилността и мерките за спиране разпространението на COVID-19.

В резултат на това различни правителства насърчават работниците, които са останали без работа през този период, да започнат да работят в селското стопанство, точно както прави министърът на земеделието на Франция Дидие Гийом, съобщава изданието lavanguardia.com. Гийом изрично призова сервитьори, фризьори, рецепционисти в хотели и други професии, които не могат да продължат дейността си онлайн, да се включат в помощ на френското земеделие, за да се запълни липсата от 200 000 свободни работни места на полето. „Нужна е национална солидарност, за да можем да се храним“, казва Дидие Гийом.

Аспержите, ягодите, доматите и репичките не могат да чакат!

“Аспержите, ягодите, доматите и репичките не могат да чакат, коментира Luc Smessaert, вицепрезидент на основния земеделски съюз във Франция (FNSEA) и включването на тези импровизирани сезонни работници трябва да помогне на сектора, за да се избегнат загуби за реколтата заради липса на работна ръка”.

До момента - за по-малко от седмица от началото на кампанията, са получени 130 000 кандидатури за работа.  Изискванията към кандидатите не са високи - те трябва да са в добро здравословно състояние и да спазват стандартите за безопасност, наложени поради пандемията.

Агросекторът у нас иска същото

Както Село писа, подобно предложение има и в България - за пренасочване на хора, останали без работа вследствие на епидемията с коронавируса към агросектора. Над 10 неправителствени организации от аграрния сектор - производители, преработватели и синдикати настояват да се разшири списъка на отраслите, които имат право на компенсации при условия на извънредно положение с включване и на земеделието. За да се осигури необходимата работна ръка в активния сезон и кампаниите, те настояват да се улесни достъпа до секторния пазар на труда на ученици, студенти и др.(еднодневни трудови договори), както и да се пренасочват работници от други сектори, загубили работата си. Предлагат се и мерки за стимулиране на завърналите се и останалите тук работници за работа в нашите сектори. Една добра възможност е предвидената мярката 60:40 да е приложима и за работещите в сектор земеделие.   

В края на миналата седмица от българското министерство на земеделието, храните и горите обявиха, че съвместно с Министерството на труда и социалната политика се търси механизъм, чрез който безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор „Земеделие“, но на този етап няма повече яснота относно конкретни мерки.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 

 • продоволствена сигурност
  30.03.2020 г.
  11966
  Земеделци и синдикати искат Консултативен съвет по продоволствието към МЗХГ
  Над 10 земеделски неправителствени организации на производители и преработватели и синдикални организации настояват да бъде създаден Консултативен съвет по продоволствието към Земеделското министерство . В...
  Виж повече
 • зеленчуци
  27.03.2020 г.
  13092
  МЗХГ представи мерки за подкрепа на овощарите и градинарите в условията на COVID-19
  Министърът на земеделието Десислава Танева и нейните заместници са представили днес мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци. По време на  Консултативен съвет по...
  Виж повече
 • селско стопанство
  20.03.2020 г.
  9994
  Николай Вълканов: Агросекторът да се обяви за критичен за националната сигурност!
  Селското стопанство е ключов сектор за държавата и в създалата се криза вследствие на епидемията от коронавирус, от изключителна важност е да се обезпечи производството и преработката на храни . Това каза...
  Виж повече