ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
Радомирското село Долни Раковец се подготвя да посрещне второто издание на Фестивала на чесъна, който ще се проведе на 28 и 29 септември тази година. Организиран от младежкото сдружение „Здраве в скилидка“, създадено от три млади семейства с корени от селото, фестивалът продължава традицията на производство на известния раковски чесън, който се слави с великолепни качества.Фестивалът има за цел да популяризира стария български сорт чесън, отглеждан в този красив планински район на Западна България. „И трите семейства решихме да се занимаваме с това производство, за да съхраним стария български сорт, чиито качества са специфични и до голяма степен се дължат не само на почвата, но и на минералните подпочвени води, които минават под селото“, посочва Розали Любенова, представител на младежката организация.
За разлика от други сортове, скилидките на раковския чесън не са големи, не толкова лютиви, а дори с леко сладникъв вкус. Освен това при неговото отглеждане стопаните изобщо не използват препарати за растителна защита. Въпреки че трите семейства обработват самостоятелно площите си, обединението им помага да ползват обща техника или да извършват други операции при отглеждането на реколтата. Последните две години климатът е благосклонен, така че те разчитат на добри добиви.
Ключът за успеха на тези фермери се корени в технологията, осигуряваща висока трайност на чесъна, който запазва качествата си през цялата зима, чак до пролетта. За да се съхрани в този вид, фермерите прилагат прецизни ръчни операции като прибиране, изчистване и изсушаване на чесъна.
Този чесън не се продава на килограм като останалия, а се плете на плитки, както са го правели през вековете бабите на младите хора. Всичко това отнема изключително много време, а понеже всеки труд трябва да се заплаща, затова и цената му не е като на китайския чесън по борсите. Но когато си произвел качествен и траен продукт, няма как клиентът да не го оцени.
Фестивалът през 2023 г. привлече хора не само от Западна България, но и от вътрешността на страната. Тази година много повече участници са заявили желание да се включат. Освен популяризацията на раковския чесън, на фестивала присъстват и много други малки земеделски производители, предлагащи своята продукция като плодове и зеленчуци, вино, млечни и месни продукти.
Гостите на фестивала ще се насладят и на изпълненията на фолклорни изпълнители и танцови групи, които ще превърнат събитието в неповторим празник. За тазгодишното издание на фестивала са поканени изпълнителите Лилия Семкова, Станислав Иванов, Валерия Момчилова, Петя Манова и ФА „Етнофолк“.