Търсене

Фермерът Стоян Чуканов ще защитава българския агросектор в Брюксел

10.04.2020 г.
9378
Стоян Чуканов - животновъд и председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, ще е новият национален координатор на българското земеделие в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. Изборът му е одобрен от българското правителство и е за мандат от 5 години, съобщи сп. "Икономист".

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) е консултативен орган на ЕС, в който влизат представители на организации на работниците и работодателите. Той представя становища по свързани с ЕС въпроси пред Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, като по този начин действа като мост между вземащите решения институции на ЕС и гражданите на Съюза. 

Пред списанието, Чуканов казва: “Желанието ми е да съм обединител на бранша, ще защитавам интересите на всички подсектори. Имам идея да събера всички асоциации, за да решим общите приоритети, които ще отстояваме в ЕС. Ще се боря субсидиите за новите страни-членки да се изравнят със средноевропейските ниво. Друга важна задача ще е т.нар. “таван” за директните плащания(максималните субсидии за земя, които ще позволява ЕС да получава един фермер за година във времето от 2021 до 2027 г.) и какво ще влиза в него. Много е важно от него да се извадят разходите за заплати и осигуровки, защото това ще позволи да се наемат нови работници в стопанствата и те да се развиват”. Той допълва, че с бранша ще се обсъди и какъв ще е най-подходящият максимален размер на тавана за българските фермери. 

Стоян Чуканов има ферма в Западна Странджа, където отглежда от 300 до 500 породисти говеда абърдийн ангус и лимузин, месодайно направление. Обработва и 8000 дка земя, на които има и плодни градини.

© 2020 Село - Selo.BG

 • Блек Абърдийн Ангус
  03.09.2019 г.
  13105
  Стоян Чуканов: Има добър пазар за качественото българско говеждо месо
  Месодайното говедовъдство е ниша, която има голям потенциал за развитие, а през последните 5 години има и ясно изразена тенденция към увеличаване на месодайните породи животни. Все повече са и...
  Виж повече