Търсене

Фермерство в условията на COVID-19: Как работят животновъдите и земеделците?

19.03.2020 г.
10640
В условията на извънредно положение заради коронавируса COVID - 19 много хора си останаха вкъщи, много бизнеси бяха принудени да спрат, но работата на животновъдите и земеделците продължава. Как работят различните ферми в извънредни условия и какви са притесненията на бранша в динамично променящата се ситуация, Село събра мненията.

Като производство под открито небе, на този етап дейностите в растениевъдството не само, че не спират, но и тепърва ще стават все повече с началото на пролетната кампания. 

Растениевъдство 

Зърнопроизводителите са готови за пролетната кампания, съобщи Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Всички наши членове са инструктирани да спазват изискванията  на извънредното положение и указанията, издадени от Министерството на здравеопазването. Заявките за торове, препарати и семена се правят още през януари. Сега пристигат регулярно. На този етап фирмите, които ги предлагат, са заредени и няма проблеми. Изчакваме подходящи условия и започваме пролетната сеитба, каза Костадинов.

Овощарството е дейност, която работим на открито и в условията на епидемичната обстановка и карантина, това не пречи на работат в градините. В момента се извършват резитби, започват и пръсканията, каза Николай Колев от Съюза на дунавските овощари. 

Основното притеснение на овощарите  във връзка с разрастващата се епидемия от коронавирус е свързано с достигането на продукцията до международните клиенти. “Голяма част от българските плодове отиват на международния пазар и колегите са притеснени как ще се осъществява логистиката в случай, че се стигне до затваряне на граници. В производството влагаме сериозни инвестиции и ако не успеем да реализираме продукцията си, това ще доведе до големи загуби и фалити”, коментира Николай Колев. 

Овощарят Цветан Цеков, който произвежда биоябълки и биокруши в най-голямото стопанство за биоплодове у нас в Ботевград коментира: “В стопанството ни са взети всички необходими мерки във връзка с извънредната ситуация. Но при нас работят много хора и, ако не дай си Боже, утре сложат карантина на предприятието ни, ние няма да можем да си продадем стоката и да получим средствата, които са ни необходими за инвестиции. Ще загубят и нашите клиенти. Тъй като сме единствените на пазара с биологични плодове, сме определящ фактор за цената. Ако спре нашата продукция, цената ще скочи в пъти”. 

Цеков очаква да има трудности в с логистиката на хранителни продукти: “Що се отнася до вноса на хранителни стоки, възможно е да има проблеми с транспорта. Да, говори се за транспортни коридори, но колко транспортни фирми биха пуснали шофьорите си до Италия за стока, след което две седмици да бъдат под карантина?”

Овощарите съобщават, че към момента няма забавяне в доставките на препарати за растителна защита, но от доставчици има информация, че някои производители се презапасяват и има вероятност някои от препаратите да се изчерпят - особено тези, които не се държат на склад. 

Село попита Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ) каква е ситуацията на пазара на препарати за растителна защита в условията на коронавирус епидемия.  

Членовете на АРИБ, която обединява водещи мултинационални компании в търговията с препарати за растителна защита, са осигурили достатъчни количества и разнообразие от продукти за настоящата кампания, както за основните полски култури, така и за специалните. Това съобщи Нели Йорданова, генерален директор на Асоциацията.

"Доставките на този етап се изпълняват регулярно. Поради по-бавното преминаване през гранични пунктове са възможни забавяния. На този етап нямаме причини да очакваме проблем с доставките, но разбира в ситуации на форсмажор, например затваряне на конкретни граници и/или заводи, е възможно да бъдат ограничени доставките на определени продукти", посочи Йорданова. 

Няма тенденция за повишаване на цените на ПРЗ, независимо от сложната обстановка в момента, съобщи още Нели Йорданова.

Животновъдните фермиОсновно притеснение на животновъдите е да се опази здравето на работниците във фермите. Овцевъдът от плевенското село Въбел Бранимир Боянов, който е в УС на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация каза: “На първо място се надяваме работниците да останат здрави. Запознати са с изискванията на извънредното положение. Част от тях не излизат от територията на стопанството, но има и такива, които живеят извън него и го напускат. Въпреки че сме ги инструктирали, имаме притеснения, защото не знаем какво е поведението им извън фермата”.

На общия фон с липсата на работна ръка в селскостопанското производство, собственици на животновъдни ферми са притеснени, че може да има отлив от страна на работници, както и искания за по-високо заплащане, каза Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). Според него най-важното в момента е да се запази здравето на работниците.

Михайлов дава пример от Румъния, където собственик на млечна кравеферма сам е решил да постави стопанството си под карантина. Набавил е храна и лекарства за един месец. Работниците остават във фермата за две седмици. Млякото продължава да се изкупува от мандрата, като шофьорът на цистерната не слиза от нея.  

Дали в България стопанствата ще предприемат подобни мерки, времето ще покаже, както и развитието на ситуацията с коронавируса, но има много въпроси и притеснения пред фермерите, категоричен е Михаил Михайлов: “Ако времето се стопли, пашата ще е готова след 10-15 дни, но дали ще може свободно да излизат стадата на паша, ще има ли ограничителен режим, все още не е ясно”.

На този етап фермите са обезпечени с фуражи. Заводите са произвели и сочни фуражи, които се предлагат в големи пакети от 500 кг. Транспортират се и се съхраняват лесно. Очакванията на стопаните са, че ще има повишение на цените на фона на създалата се ситуация. “Ето защо животновъдите трябва да поставят исканията си пред държавата, за да получат финансова подкрепа чрез европейските фондове за извънредни ситуации, каза Михаил Михайлов.

Притеснения има и относно предстоящите ваксинации на животните, въпреки че работата на ветеринарните лекари във фермите продължава. През март и април трябва да се ваксинират животните срещу Нодуларен дерматит и Син език. Ако това не се случи в срок и ваксинацията се забави, и се отложи за летните месеци, ще има загуби за стопаните - аборти на животни, намален млеконадой…, прогнозира Михайлов.

Ветеринарните лекари

Ветеринарните клиники и аптеки продължават да работят при режима, в който работят останалите обекти - спазва се изискването за редовна дезинфекция, не се допуска струпването на много хора в в обекта. “Следим ситуацията и ако е необходимо, ще преустанови и дейност”, каза д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз. Все още посещенията на ветеринарните лекари във фермите продължават и ще е така докато не се въведат по-строги мерки:

“Дейността ни е свързана със здравеопазването на животните. Ние не можем да прекратим жизнено важни за сектора ваксинации, например”.

Той изрази надежда, че на този етап няма опасност да се забавят важните ваксинации и мероприятия във фермите. “Отново казвам - следим ситуацията, която се променя много динамично и сме готови да отреагираме веднага”, каза д-р Мирослав Първанов.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 

 • ДФЗ
  16.03.2020 г.
  10609
  COVID-19: Актуална информация за директни плащания, достъп до ОДЗ и изисквания към фермерите
  ДФ „Земеделие“ продължава да извършва плащанията по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2019, съгласно публикувания индикативен график . Всички обявени графици за прием остават в сила ,...
  Виж повече
 • Извънредно положение
  15.03.2020 г.
  11348
  Земеделците с огромна отговорност в условията на Извънредно положение
  Българските зърнопроизводители, овощари, зеленчукопроизводители и пчелари носят изключително голяма отговорност в условията на Извънредно положение и пандемия, когато прехраната на населението е от важно...
  Виж повече
 • коронавирус
  11.03.2020 г.
  8401
  EFSA: Няма доказателства, че храната е източник или път на предаване на коронавирус
  Европейската агенция по безопасност на храните ( EFSA ) публикува становище, че  следи отблизо ситуацията с разпространението на коронавируса (COVID-19), което засяга голям брой страни по целия свят и...
  Виж повече