Търсене

Фермерски пазари искат разрешение да заработят отново

27.03.2020 г.
8726
Организатори на фермерски пазари настояват да се възстанови провеждането им на територията на София, с писмо до земеделския министър Десислава Танева и кмета на Общината Йорданка Фандъкова. "С прекъсването на фермерските пазари производителите на пресни зеленчуци (салати, лук, краставици, листни зеленчуци) са затруднени с реализацията на продукцията си. Тези, които имат животни и преработват собственото мляко в млечни продукти, също изпитват трудности с реализацията, се посочва в писмото", с което Село се запозна. 

Засегнати са около 100 фермери, които реализират производството си на пазарите в София, като в писмото се казва също, че съществува риск съвсем скоро производителите да започнат да изхвърлят своята продукция, което е недопустимо. В същото време расте и ще продължава да расте търсенето на храна, особено на качествена храна.

Пред институциите, организаторите на фермерските пазари настояват за тяхното възстановяване като “възможно най-късата верига на доставки на местни, български храни до потребителите в големите градове”. Те гарантират, че ще работят при пълно спазване на изискванията за дистанция между продавачите и потребителите, гарантиране на повишени мерки за лична хигиена и дезинфекция, както и всички предложени мерки от кризисния щаб.

Писмото е подписано и входирано от Кооперация „Хранкооп“ София, Фондация за биологично земеделие „Биоселена” и Фондация LocalFood.bg.

Към момента подобно предложение е направено само за фермерските пазари в София.

Пред Село Гергана Кабаиванова, Управител на Фондация LocalFood.bg каза: “Обмисляме подобно искане и към Пловдивската община. Останалите организатори на фермерски пазари по градовете изказаха мнение, че на този етап ще изчакат да изтече извънредното положение. В момента е по-реалистично да получим разрешение за провеждане на фермерските пазари в София. Специално нашият пазар се провежда на Женския пазар, където се прилагат сериозни мерки за дезинфекция. Когато работим съвместно с подкрепата на Общинските пазари, вероятността да получим разрешение е по-голяма”.

Кабаиванова каза още, че “в момента всичките ни производители работят с доставки, като всеки се спасява поотделно. Ние подготвяме и онлайн магазин, който трябва да тръгне до дни, за да могат клиентите с едно пазаруване да получават различни продукти“.

Организаторите на фермерски пазари са провели проучване на ситуацията с фермерските пазари в други страни от ЕС, с които си партнират и в които има въведени подобни на българските кризисни мерки. В някои държави пазарите продължават да работят в други са затворени и се водят преговори за отварянето им, става ясно от писмото.

снимка: Фермерски пазар Пендара

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG
 

 • зеленчуци
  21.03.2020 г.
  8732
  Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!
  Плодовете и зеленчуците, които консумират българските граждани в голямата си част се внасят от Гърция, Турция, Полша, Италия, Германия. Именно затова през последната седмица, докато слушаме, че изхранването...
  Виж повече
 • фермерски пазар
  07.10.2019 г.
  90598
  Гергана Кабаиванова: Фермерските пазари са все по-популярни. Нужно е обединение!
  Фермерските пазари набират все по-голяма популярност у нас както в големите градове, така и като част от различни фестивали, които се провеждат в цялата страна. “Преди 10 години изобщо не можеше да се говори...
  Виж повече