Меню

Фермери, ударени от дъмпинговия внос излизат на протест в деня на местните избори

Фермери, ударени от дъмпинговия внос от Украйна, както и чрез дистрибуцията на чужди аграрни стоки през търговските вериги, обявиха че излизат на протест в деня на местните избори. Някои от тях се заканиха, че ще изливат мялко и дори, че ще колят животни по пътищата в деня на местните избори. 

„Ако до края на тази седмица фонд „Земеделие” не преведе компенсациите заради войната в Украйна (от 32 млн. лв.), не изплати държавната помощ по „де минимис” (от 47 млн. лв.), не увеличи ставките за подпомагане в Стратегическия план и не уреди доплащането за променения референтен период, където фермерите трябва да получат още 17 млн. лв., всички животновъди, подкрепени от производители на плодове и зеленчуци, вместо да идат на избори, ще се вдигнат на протести”, съобщи Бойко Синапов от Обединени български животновъди.

От 10 месеца животновъдите не са получавали и един лев подпомагане, докато разходите за производство растат, а цените на млякото са катастрофално ниски, обясни и фермерът от Северна България Цанко Цанев. Втори месец колегите му са принудени масово да ликвидират стадата си, но понеже месопреработвателите работят само с дълбоко замразени вносни меса, кланиците не търсят българска продукция. „Предлагат се крайно унизителни цени за закланите животни и животновъдите са в пълна безпомощност от цялата ситуация”, допълниха браншовиците.

Ако до края на работната седмица фонд „Земеделие” не изплати компенсациите, както го правят в другите европейски държави, фермерите ще бъдат принудени да колят животни по пътищата. Защото само така те могат да изразят недоволството си от неадекватното поведение на чиновниците.

Според Пенка Христова от Института на жените фермери „в Министерството на земеделието и храните работят крайно некомпетентни хора. Ако те имаха нужната експертност, за последния месец можеха да организират плащанията, а не да чакат някакви ненужни одобрения от Европейската комисия”. Според Димитър Зоров (явява се като представител на Съюза на говедовъдите в България) всяка друга държава в ЕС отдавна е превела компенсациите заради Украйна. Защото техните правителства първо изплаща държавните помощи на бранша и после пращат в Брюксел искането за нейното одобрение, докато в България е точно обратното.

Според Мария Степанчева от Съюза на биволовъдите министърът на земеделието спешно трябва да активизира администрацията и да се прекрати с тази пасивност спрямо сектора, защото „ние не сме просяци, а настояваме да получим дължимото”. При подписването на меморандума преди месец животовъдите не са присъствали на промяната в клаузите, според която помощта по схемата „де минимис” ще се дава само на най-малките земеделски стопани”. „Защо зад гърба ни се правят подобни промени. Досега тази помощ се изплащаше на всички животновъди – и малки, и големи.

Знае се, че тя се изплаща еднократно в размер на 25 000 евро и важи за три години, така че всяка година се организират плащания за стопанства, чийто 3-годишен срок е приключил”, посочи Степанчева. Като припомни, че браншът има думата на министъра на финансите, който подкрепя сектора, тя настоя за бързо изплащане на компенсаторните средства, както беше обещано през септември.

Междувременно от пресцентъра на МЗХ заявиха:

Няма причина за протестите на животновъдите, меморандумът се изпълнява стриктно

Във връзка с изразената днес позиция на браншови организации от сектор „Животновъдство“ позицията на Министерството на земеделието и храните е, че Правителството и МЗХ изпълняват стриктно поетите ангажименти по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември. Екипът на Министерството и ресорните му агенции са в постоянен диалог с всички браншови организации, като се полагат целенасочени усилия по изпълнението на всичките му точки, в максимално кратко време.

Изплащането на обещаните средства се осъществява в ускорен порядък. От подписване на Меморандума до момента са изплатени 381 633 157 лв.

На 28 септември 2023 г. Държавен фонд „Земеделие“ изплати 179 325 404 лв. на 34 695 земеделски стопани по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Съгласно сключения меморандум изплащането им следваше да се осъществи до 30 септември 2023 г.

Бюджетът по помощта за 2023 г. бе увеличен и е в размер на общо 426 000 000 лв. От началото на годината до момента общата изплатена сума по тази помощ е в размер на 381 613 472 лв. на 35 364 лв. земеделски стопани. Остатъкът от 44 386 527 лв. ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта, който е в размер на до 250 000 евро. Вчера, 23 октомври 2023 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски във връзка с увеличаването на тавана на помощта, както и за продължаване на помощта за Украйна и през 2024 г. Срещата между двата се проведе във връзка с изпълнение на Меморандума.

Еврокомисарят заяви, че решението се очаква в най-скоро време на Колежа на комисарите.
Средствата по държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ също са изплатени по-рано от предвиденото. ДФ „Земеделие“ е изплатил общо 21 568 331 лв. на 786 земеделски стопани, които подадоха заявления по схемата. Съгласно меморандума на 28 септември 2023 г. бяха изплатени 17 735 482 лв. на 708 стопани, а на 19 октомври – се изпратиха още 3 832 848 лв. на 78 земеделци.

В изпълнение на поетите ангажименти на последното си заседание Министерски съвет одобри 27,5 млн. лв. заедно с още 20 млн. лв., които вече са дадени от ДФЗ Министерски съвет осигури общо 47,5 млн. лв. по програма de minimis. Представителите на браншовите организации са поканени да участват в работната група, която ще разработи методиката, по която ще се изплащат средствата. Министерство на земеделието и храните работи активно за изпълнение на всички ангажименти от Меморандума.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете