Търсене

Фермери се канят да съдят ДФЗ заради проблеми със заявленията по мерките Covid 1 и 2

21.08.2020 г.
10544 1
Фермери алармират за проблеми в системата на ДФЗ за приема на заявления по мерките Covid 1 и 2.

Според земеделския производител от Пловдивско - Стоян Тачев, системата отхвърля допустими кандидати.

"Бенефициент съм по директни плащания 2019 и 2020, което е изискването по Covid-1, според директорите на Земеделска служба " Пловдив" и Фонд Земеделие - Пловдив, кандидатурата ми отговаря, но вероятно системата отхвърля всички, които не сме участвали по обвързано подпомагане(което е изискване по друга мярка "Де минимис 2020 - плодове"). Документът за кандидатстване, който вашата служителка (на ДФЗ) от пловдивската земеделска служба създаде, е с невярно съдържание, защото пише, че не съм взимал директни плащания за 2019 и 2020. Мога да докажа обратното чрез проверка във вашата система и документите от РА, които пазя, също доказват точно обратното. Царят дава, пъдарят не дава! За съжаление не съм единичен случай, ощетени са много кандидати", посочва земеделския производител, който рискува да не се възползва от финансовото подпомагане заради Covid.

Същевременно други земеделски производители се оплакаха, че не могат да кандидатстват, понеже нямат фактура за продажба на агро стоката си.

Междувременно земеделци заговориха и по темата да заведат колективен съдебен иск срещу ДФЗ заради нередности в наредбата по мерките Covid 1 и Covid 2.