Меню

Фермери приветстваха отмяната на спорната наредба на БАБХ за фермерските пазари

20.11.2023 г.
689
Във връзка със заповедта, издадена от директора на БАБХ на 10.11.2023 г., засягаща работата на фермерските пазари в частта им, свързана с предлагане на животински продукти, Обединение „Български фермерски пазари" приветства нейната отмяна.

"Приемаме като знак в правилната посока частичното облекчаване работата на фермерските пазари, след като забрана за предлагане на мед, пчелни продукти, риба и рибни продукти, мляко, млечни продукти и повечето видове месни продукти беше отменена.", посочват от фермерското обединение.

За нас - организатори на фермерски пазари и изложения, приоритет остава създаването на пазарни условия на българските законно регистрирани производители, така че всички техни продукти и храни да имат достъп до крайния потребител. Ние вярваме, че българският пазар следва да представя възможности на всеки регистриран производител, да има право на избор за реализация на продукция както в търговската мрежа, така и на официално регистриран фермерски пазар или изложение. В навечерието на коледните и новогодишни празници, тези събития имат много важна роля, особено за малките производители.

Отново подчертаваме, че се отнасяме с разбиране към факта, че в момента в някои части от страната има усложнена ситуация, свързана с разпространението на заболявания по животните. Продължаваме да смятаме, че последствията от въвеждане на ограничителни актове следва да бъдат пропорционални на обстоятелствата и очаквания ефект и да отразяват интереса на всички заинтересовани страни - включително и на малките производители, които реализират своята продукция напълно или основно чрез фермерски пазари и изложения.

Приветстваме поканата и конструктивния дух, в който протече срещата на 17.11.2023 г., инициирана от Българската агенция по безопасност на храните, между нейния изпълнителен директор -д-р Патарински, заместник-изпълнителния директор - г-жа Викьова и част от организаторите на фермерски пазари в страната, в отговор на откритото ни писмо. Все още непозволени за предлагане остават яйцата, прясното пилешко месо, разфасовки и заготовки от птиче месо, като смятаме за важно и забраната, засягаща тях, също да бъде отменена, веднага след като усложнената епизоотична обстановка за заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците се подобри.

Вярваме, че диалогът и своевременният обмен на информация на БАБХ с всички заинтересовани страни, включително организаторите на фермерски пазари, преди издаването на нормативни актове, са от ключово значение за успешното функциониране на българския пазар. Оставаме отворени за диалог, в името и интереса на българските фермери, които искат да реализират своята продукция чрез фермерски пазари и изложения в страната.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете