Меню

Фермери от цяла България се обединяват в протест срещу дъмпинговия внос от Украйна

И малки и големи фермери се обединяват в протест срещу дъмпинговия внос от Украйна. Не става въпрос само за вносът на зърно, но също на плодове и зеленчуци от други страни. В района на Пловдив, местни фермери алармират в социалните мрежи за масов внос с тирове на плодове и зеленчуци (с неясен произход), които буквално били ескортирани с бронирани G - класи с украинска регистрация управлявани от лица облечени в анцузи.

На 26 юли Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е насрочила заседание, на което ще бъдат обсъдени бъдещи протестни действия срещу дъмпинга на зърнени и маслодайни култури от Украйна, които влизат в ЕС без фитосанитарен контрол. Това съобщи за Синор.бг председателят на НАЗ Костадин Костадинов по повод проблема с огромните доставки на маслодайно семе – близо 300 000 тона, изкупени от българските рафинерии в последния месец.
Този внос е на цени, много под борсовите, но в магазините не се усеща олиото да е поевтиняло и да се продава много под 5 лева, коментират фермерите.

Земеделците са изключително притеснени за изкупните цени за българския слънчоглед след жътвата. Ако през май тази година тон маслодайно семе се търгуваше средно по 1 500 лв., дъмпингът от Украйна ще удари цените жестоко, посочи Костадинов. И допълни, че сигналите сочат за котировки между 700 и 1000 лв. за тон. „При тази висока себестойност на производството сривът в цените би бил катастрофален за земеделските производители, но това сякаш не се отчита от държавната администрация”, коментира председателят на асоциацията.

Радослав Христов за протестите:
„По наше настояване Министерството на земеделието започна проверки на вноса, защото украинските култури се третират с пестициди, непозволени в рамките на ЕС. Проблемът е обаче е, че държавата сякаш не вижда огромните количества маслодаен слънчоглед, с които вече са пълни складовете на производителите на олио”, посочи още Костадинов.

Първото предупреждение на НАЗ за протестите:
И понеже ситуацията е аналогична и в останалите държави от Източна Европа, които са съседни или в близост до Украйна, затова от някалко седмици върви активна комуникация на браншово ниво. Преговаря се с организации от Румъния, Чехия, Словакия и др. за координация на общи действия срещу този проблем. „Решени сме да протестираме заедно и това се знае от всички институции в Европейския съюз”. Въпросът е да се вземат скоростни защитни мерки, защото пазарът е безкомпромисен, а европейските земеделци се нуждаят от подкрепа.