Търсене

Фермери и евродепутат призоваха ЕС да помогне за създаване на хранителни резерви

06.04.2020 г.
8134
Синдикати на селскостопански производители във Франция, както и евродепутатът Ерий Андрийо, призоваха ЕС да помогне за създаване на хранителни резерви, за да се избегне спад на цените и разхищение на непродадени храни в контекста на епидемията от COVID-19, предаде Франс прес.

"Някои хранителни продукти скоро ще останат непродадени поради липсата на транспорт и възможност да стигнат до магазините", обяснява в комюнике френският евродепутат, с ресор земеделие.

За да се избегнат сериозни сътресения с цените на храните, затваряне на хиляди стопанства в Европа и безпрецедентно разхищение на хранителни продукти, спешно трябва Европа да ускори създаването на хранителни резерви, изтъква Андрийо.

Необходимо е възможно най-бързо Брюксел да обмисли механизми за финансова подкрепа, за да могат да бъдат складирани, замразявани и преработвани хранителни продукти, вместо да бъдат изхвърляни, така че икономическите загуби за производителите да бъдат смекчени.

Движението за защита на фамилните стопанства Модеф (Modef) от своя страна призова в ЕС да има обществен резерв от млечни продукти или агнешко месо.

източник: БТА

 • ФАО
  02.04.2020 г.
  8141
  Спад в цените на храните заради COVID-19 и срива в цената на петрола
  Световните цени на храните силно са се понижили през март заради спада в търсенето, предизвикан от пандемията от коронавирус, и срива в цените на петрола. Това съобщи днес Организацията по прехрана и...
  Виж повече
 • работници
  31.03.2020 г.
  12201
  Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото
  Липсата на работна ръка за следващия селскостопански сезон представлява голямо предизвикателство за много от Западните европейски държави, предвид невъзможността да си осигурят чуждестранни сезонни работници...
  Виж повече