Меню

Факти и заблуди за млекозаместителите и тяхната употреба във фермите

09.12.2021 г.
1493
Дискусията за ползването на млекозаместители във фермите става все по-бурна в последно време по форуми и социални мрежи. Фермерите търсят информация, за да направят своя избор и претеглят ползите от преминаването в храненето на телетата от майчино мляко към млекозаместител. Те търсят както икономическия ефект, така и ползите, които биха се получили от този начин на хранене. Все още обаче заблудите по отношение на храненето с майчино мляко и това с млекозаместител са много и често водят до неправилна преценка.

За да помогнем при вашият избор подготвихме материал, който описва фактите и заблудите при храненето на телетата. Изводите оставаме на вас. Но не забравяйте, че имате само един шанс да нахраните вашите телета правилно!

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ФЕРМЕРЪТ ДА ХРАНИ ТЕЛЕТАТА С МАЙЧИНО МЛЯКО:
„Вярвам, че млякото е най-доброто за телетата.“
„Това е най-добрият начин за изхвърляне на "излишното мляко".
„Лесно е и се спестява много време.“
„Винаги съм го правил по този начин.“
„Майчиното мляко е с постоянно качество.“

Твърдение 1: Майчиното мляко съдържа всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи - Грешно
Факт: Благодарение на промените в хранителните дажби и фокуса за производството на повече мляко, съставът на млякото при кравите се е променил през последните десетилетия. Съдържанието на хранителни вещества, витамини и микроелементи в литър мляко са намалели значително, поради повишеният добив на мляко.
Истина: Резултатът е, че майчиното мляко вече не е достатъчно за дългосрочните нужди на телетата. Дефицитите на витамини и микроелементи водят до понижено функциониране на имунната система, лошо храносмилане и по-слаба костна структура. Ниските нива на желязо величават риска от развитие на анемия.

Твърдение 2: Млякото е пълномаслено и това е полезно за растежа на телето! - Грешно
Това е една от най-разпространените заблуди за храненето на телетата.
Факт: Високото съдържание на мазнини често предизвиква диария, която води до разходи за медикаменти и излага на риск здравето на телето.

Твърдение 3: Млякото може да бъде проводник на заболявания - Вярно
Чрез млякото се предават голям брой инфекциозни заболявания, особено ако то не е претърпяло термична обработка(пастьоризация).Освен това причинителите на субклинични и клинични мастити могат да предизвикат тежки храносмилателни разстройства при телетата.

Твърдение 4: И най-ниската доза на антибиотик може да има тежки последствия за телето - Вярно
Не давайте на телетата мляко съдържащо антибиотици, дори и да са в ниски дози. Даването на ниски концентрации от антибиотици на телета за дълъг период от време води до развитие на резистентност от страна на причинителите на инфекциозни заболявания. В резултат на това все по-голям брой заболявания стават трудно лечими.

Твърдение 5: Има по-добър начин за използване на излишното мляко - Вярно
Приложете хранене на воля в първите 14 дни и вижте резултата. Той ще ви изненада. Това е добър начин ефективно да оползотворите повечето или дори цялото излишно мляко. Поставете от 6 до 8 литра коластра на всички телета през първите три дни.

Твърдение 6: Храненето с мляко е много лесно. Не, ако сте отговорни и прилагате прецизна схема на хранене - Грешно
Храненето на телетата с майчино мляко изисква много повече грижа и внимание. Млякото често е твърде студено. Ако не е добре затоплено, може да причини диария. Освен това може много лесно да бъде замърсено.
Млякото е благоприятно място за развирие на бактерии. Даването на такова мляко може да причини тежки диарии.

Твърдение 7: Телетата хранени с мляко имат по-добър вид и здравен статус! - Грешно
Видът може да лъже! Телетата, хранени с майчино мляко, може да изглеждат здрави. Високото съдържание на мазнини осигурява лъскава козина и добро запълване на стомаха. Това обаче може добре да прикрие недостиг на витамини и минерали .

Твърдение 8: Храненето с майчино мляко пести време и средства. - Грешно
Всички млекозаместители дори и тези от най-висок клас са ценово по-изгодни от храненето с майчино мляко.
За да се хранят правилно 50 телета, трябва да използвате поне 15 000 литра майчино мляко, което трябва да бъде затоплено отново в специализиране съдове и това е не по-малка работа, отколкото приготвянето на млекозаместител.

Твърдение 9: Млякото не е с постоянни показатели - Вярно
Нивата на сухо вещество, протеини, мазнини и лактозата може да варира значително. И това може засегне здравния статус и развитието на телето. Ежедневни промени в хранителните вещества преди отбиване водят до нестабилни нива на растежа и до чести диарии.
 

Съдържание

Майчино мляко

Млекозаместител А 11 (50% сухо мляко)

Функция

Vitamin A (IE)

9 450

25 000

Лигавици / Очи

Vitamin D3 (IE)

370

5 000

Костна структура

Vitamin E (IE)

57

100

Антиоксидант

Имунна система

Vitamin C (IE)

76

150

Антиоксидант

Селен (mg)

0,04

0,25

Антиоксидант

Имунна система

Желязо (mg)

8,5

100

Транспорт на кислород до клетките

Мед (mg)

1,9

8,0

Транспорт на кислород до клетките

Ензимен активатор

Манган (mg)

0,9

40

Ензимен активатор