Търсене

Учени: Светът трябва да трансформира производството на храни

Светът трябва да разнообрази производството и консумацията на храни, както и да намери алтернативи на месото, което е основната причина за екологичните замърсявания след автомобилната и авио индустриите, или ще се изправи пред сериозни прекъсвания на доставките на храни, които биха могли да доведат до страдания и социални вълнения, предупредиха учени на международна конференция, която се проведе в Рим, Италия.

Ново глобално проучване установява, че ползите за здравето и околната среда от трансформирането на начина, по който се хранят хората, особено намалявайки консумацията на месо, ще доведе до значително намаляване на вредните емисии и ще бъде в подкрепа на устойчиво селско стопанство.

„Едно малко прекъсване на доставките наистина може да нанесе много вреди и да доведе до огромни увеличения на цените“, казва Per Pharo от Коалицията за използване на храни и земя, част от Глобалният съюз на икономисти и учени, стоящи зад проучването.

„Това създава страдание и социални вълнения. И много вероятно това ще доведе до глад и нестабилност в много региони“, заяви още експертът.

Глобалната свръхзависимост от сравнително малък брой основни храни оставя населението уязвимо към евентуални пропадания на реколтата, като изменението на климата добавя още напрежение, се казва в доклада.

„Четири различни култури осигуряват 60% от нашите калории - пшеница, ориз, царевица и картофи. Това увеличава нашата уязвимост “, каза Фаро.


Групата заяви, че докладът е първият в такъв вид, който оценява ползите от трансформирането на глобалните хранителни системи, както и цената на бездействието, която правителствата и народите ще платят.

Щетите, които съвременната хранителна промишленост нанася на здравето, развитието и околната среда на хората, струват на света 12 трилиона долара годишно - еквивалентно на БВП на Китай - показва проучването.

Докладът предлага поредица от решения, като се започне от насърчаване на по-разнообразни диети за подобряване на здравето и намаляване на зависимостта от конкретни култури, до предоставяне на по-голяма финансова подкрепа за видовете фермерство, които могат да възстановят биоразнообразието и горите, ключов инструмент в борбата с изменението на климата.

Например в Коста Рика правителството е премахнало обезлесяването, като елиминира субсидиите за добитък и въвежда плащания на земеделски стопани, които управляват земята си устойчиво.

В резултат на това количеството на горската покривка е нараснало от една четвърт от територията на страната през 1983 г. до повече от половината днес, се казва в доклада.

Разходите за реформите, които тя въвежда, се оценяват на 350 милиарда долара годишно. Но това би създало бизнес възможности на стойност до 4,5 трилиона долара - 15-кратна възвръщаемост.

В проучването се посочва, че реформите могат също така да освободят 1,2 милиарда хектара земеделска земя за възстановяване, неразделна част от усилията за ограничаване на изменението на климата и спиране на загубата на биологично разнообразие.

© 2019 Село

 • Метеорологични условия
  29.01.2019 г.
  16985
  Кои са глобалните фактори, които рискуват агро цените през 2019?
  До преди няколко години подобни новини звучаха някак странично за България, но ето, че агро-индустрията изпита вече загубите нанесени от птичия грип по птицеферми, а през последните месеци и опасността от...
  Виж повече
 • Производството на зърно през 2018 бележи глобален спад
  26.11.2018 г.
  4836
  Производството на зърно през 2018 бележи глобален спад
  Зърнопроизводителите могат да очакват през 2019-а година екстремно вариране на цените през ранният период на прибиране на реколтата, посочват анализатори. Ниските добиви от последната реколта в страните -...
  Виж повече