Меню

Учени: Светът трябва да трансформира производството на храни

Светът трябва да разнообрази производството и консумацията на храни, както и да намери алтернативи на месото, което е основната причина за екологичните замърсявания след автомобилната и авио индустриите, или ще се изправи пред сериозни прекъсвания на доставките на храни, които биха могли да доведат до страдания и социални вълнения, предупредиха учени на международна конференция, която се проведе в Рим, Италия.

Ново глобално проучване установява, че ползите за здравето и околната среда от трансформирането на начина, по който се хранят хората, особено намалявайки консумацията на месо, ще доведе до значително намаляване на вредните емисии и ще бъде в подкрепа на устойчиво селско стопанство.

„Едно малко прекъсване на доставките наистина може да нанесе много вреди и да доведе до огромни увеличения на цените“, казва Per Pharo от Коалицията за използване на храни и земя, част от Глобалният съюз на икономисти и учени, стоящи зад проучването.

„Това създава страдание и социални вълнения. И много вероятно това ще доведе до глад и нестабилност в много региони“, заяви още експертът.

Глобалната свръхзависимост от сравнително малък брой основни храни оставя населението уязвимо към евентуални пропадания на реколтата, като изменението на климата добавя още напрежение, се казва в доклада.

„Четири различни култури осигуряват 60% от нашите калории - пшеница, ориз, царевица и картофи. Това увеличава нашата уязвимост “, каза Фаро.


Групата заяви, че докладът е първият в такъв вид, който оценява ползите от трансформирането на глобалните хранителни системи, както и цената на бездействието, която правителствата и народите ще платят.

Щетите, които съвременната хранителна промишленост нанася на здравето, развитието и околната среда на хората, струват на света 12 трилиона долара годишно - еквивалентно на БВП на Китай - показва проучването.

Докладът предлага поредица от решения, като се започне от насърчаване на по-разнообразни диети за подобряване на здравето и намаляване на зависимостта от конкретни култури, до предоставяне на по-голяма финансова подкрепа за видовете фермерство, които могат да възстановят биоразнообразието и горите, ключов инструмент в борбата с изменението на климата.

Например в Коста Рика правителството е премахнало обезлесяването, като елиминира субсидиите за добитък и въвежда плащания на земеделски стопани, които управляват земята си устойчиво.

В резултат на това количеството на горската покривка е нараснало от една четвърт от територията на страната през 1983 г. до повече от половината днес, се казва в доклада.

Разходите за реформите, които тя въвежда, се оценяват на 350 милиарда долара годишно. Но това би създало бизнес възможности на стойност до 4,5 трилиона долара - 15-кратна възвръщаемост.

В проучването се посочва, че реформите могат също така да освободят 1,2 милиарда хектара земеделска земя за възстановяване, неразделна част от усилията за ограничаване на изменението на климата и спиране на загубата на биологично разнообразие.

© 2019 Село

  Метеорологични условия
  29.01.2019 г.
  17088
  Кои са глобалните фактори, които рискуват агро цените през 2019?
  До преди няколко години подобни новини звучаха някак странично за България, но ето, че агро-индустрията изпита вече загубите нанесени от птичия грип по птицеферми, а през последните месеци и опасността от...
  Виж повече
  Производството на зърно през 2018 бележи глобален спад
  26.11.2018 г.
  4929
  Производството на зърно през 2018 бележи глобален спад
  Зърнопроизводителите могат да очакват през 2019-а година екстремно вариране на цените през ранният период на прибиране на реколтата, посочват анализатори. Ниските добиви от последната реколта в страните -...
  Виж повече