Търсене

Унищожителен вирус застрашава насажденията от домати и пипер във Франция

05.02.2020 г.
10285
Силно унищожителен вирус застрашава насажденията от домати, чушки и люти чушки във Франция, след като засегна шест страни в Европа, както и Турция, САЩ и Китай. Това съобщи Националната агенция за санитарна безопасност на храните, околната среда и труда, цитирана от Ройтерс.

Вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV) е безопасен за хората, но може да съсипе цели производствени звена, било то в оранжерии, зеленчукови градини или органични полета, предупреждава службата.
Вирусът може да бъде предаден от заразени семена, растения и плодове, както и от обикновен контакт. Той оцелява дълго време, без да загуби силата на заразяване, уточнява френската национална агенция.

Няма лечение или сорт, който да е устойчив на вируса, появил се в Близкия изток през 2014 година, преди да се разпространи в Европа през 2018 година.

Националната агенция за санитарна безопасност на храните потвърди в комюнике високата степен на риск от навлизане и разпространение на вируса във Франция със значително потенциално въздействие върху посевите и в професионалния сектор, и при семейното производство.

Вирусът причинява жълти или кафяви петна, които се появяват върху листата, и деформация на плода, поради което той не може да се предлага на пазара, посочва агенцията. Тя препоръчва растенията в заразен район да се изкореняват и изгарят.
 
източник: БТА


© 2020 Село - Selo.BG

 • пипер с пестициди
  22.01.2020 г.
  7901
  Близо 14 тона пипер с пестициди от Турция унищожи БАБХ
  От началото на годината Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа 27  118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция.  При извършване на официален контрол на Граничните контролни...
  Виж повече
 • български пипер
  19.09.2019 г.
  25207
  Георги Василев: Вносът на пипер в България е 6 пъти по-голям от произведения у нас
  Вносът на пипер в България е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната, каза пред БНР Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“. „Дотук я докарахме с много...
  Виж повече
 • пестициди
  08.05.2019 г.
  13517
  Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати избива пчелите
  Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати, внесени абсолютно незаконно и в противовес на всички европейски регламенти и българско законодателство са основната причина за измирането на...
  Виж повече