Търсене

Украйна е готова да забрани износа на пшеница, ако е необходимо

16.04.2020 г.
5210
Украйна, която е един от топ износителите на зърно в света, е готова да забрани износа на пшеница, ако продажбите надхвърлят ограниченията, договорени с търговците, заяви Тарас Висоцки заместник-министърът на икономиката, търговията и земеделието, пред Reuters. 

Всякакви допълнителни ограничения на украинския зърнен износ могат да ускорят търговията от черноморските производители Русия и Казахстан, като изчерпват квотите си за износ на зърно по-рано от очакваното.

Украйна е изнесла 18 милиона тона пшеница до момента през 2019/20 г., оставяйки допълнителни 2 милиона тона за износ през останалата част от този сезона, до 30 юни, в съответствие с меморандум, подписан с търговци на зърно.

„Ако темпът на износа стане такъв, че през април изнасяме 2 милиона тона, така че, както се договорихме (с търговци) и предупредихме - ще трябва да приложим параграф от меморандума за спиране на износа. Засега изглежда, че няма да надхвърлим тези 2 милиона тона", казва Тарас Висоцки.

Украинската реколта на пшеница до голяма степен надвишава вътрешното потребление, но миналия месец украинските пекари и мелничари поискаха от правителството да ограничи износа на зърно, за да поддържа цените на хляба.
 
Правителството заяви, че ще ограничи износа на някои хранителни продукти, но засега само е спряло чуждестранните продажби на популярната елда. Има също искане парламентът да одобри вдигането на вносни мита за някои зърнени култури.
 
Прекъсванията във веригата на доставки, причинени от коронавируса, накараха съседна Румъния да забрани износа на зърнени култури за дестинации извън Европейския съюз, припомня Ройтерс.
 
Миналата седмица Русия се съгласи да ограничи износа на зърно до 7 милиона тона от април до юни, за да запази доставките за вътрешния пазар по време на избухването на коронавируса.
 
Казахстан реши да ограничи износа до 200 000 тона пшеница и 70 000 тона брашно през април, въпреки че заяви, че може да увеличи квотите през следващите месеци.
 
В перспектива Тарас Висоцки заяви, че износът на пшеница от Украйна през 2020/21 г. може рязко да спадне до 12-15 милиона тона от около 20 милиона през 2019/20 г. след намаляване на засетите площи, вследствие на лошото време.


© 2020 Село - Selo.BG
 
 

 • Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай
  08.12.2018 г.
  2243
  Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай
  Увеличеният износ на зърно от Украйна към Китай, на фона на забавените темпове на растеж на средните добиви от декар, може да намали стоковите запаси от зърно в Черноморския регион, което да е добра...
  Виж повече