Търсене

Удължават срока за вписване в Регистъра на производителите на тютюн

23.04.2020 г.
8737
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за реколта 2020 г., се удължава до 29 май 2020 г. Това става ясно от Заповед на земеделския министър, публикувана на интернет страницата на Министерството на земеделието.

Удължаването на срока се прави по искане на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ - 2010). Както Село писа, аргументите за искането, посочени от председателя на НАТ-2010 Цветан Филев са свързани с Извънредното положение относно COVID-19, обявено в страната - заради което се възпрепятства придвижването на земеделските стопани към общинските и областните центрове в страната. ПО-рано,отново по настояване на НАТ 2010 срокът за вписване в регистъра на тютюнопроизводителите беше удължен от 31 март - до края на април. 

Регистърът на тютюнопроизводителите се актуализира всяка година. Той се стопанисва от Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да има информация за броя на земеделските стопани, които отглеждат тютюн всяка година, обемът на площите, които се разсаждат, и като цяло какъв е обемът на тютюнопроизводството в България по отношение на четирите сортови групи тютюн - ориенталските Басми и Каба Кулак и едролистните - Бърлей и Вирджиния.

В интервю за Село през февруари, председателят на НАТ - 2010 Цветан Филев съобщи, че по данни на Асоциацията и на Земеделското министерство, около 30% от реално отглеждащите тютюн земеделски стопани не се вписват в регистъра на тютюнопроизводители. 

“По този начин, колкото и да ми е неприятно да го кажа - те погазват и не спазват Закона за тютюна и тютюневите изделия. Причината да има такъв регистър и да е задължителен той е, че тютюневата суровина, като специфична такава, служи за производството на акцизни изделия, каквито са цигарите. Казано по друг начин - ако домати, краставици, пипер, лук… могат да служат за собствена консумация на производителите им или могат да се продават на пазара при минимални изисквания, то да отглежда тютюн, да го заготви и да го продава на пазара има право само този ЗП, който е в Регистъра”, каза Филев. 

© 2020 Село - Selo.BG 

 

ПЪЛЕН ТЕКСТ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Заповед за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по чл. 4, ал. 2 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за реколта 2020 г. 4 KB (docx) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА


 • тютюн
  10.04.2020 г.
  8499
  НАТ 2010 иска ново удължаване на срока за вписване в регистъра за тютюна
  Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ - 2010 иска от Земеделското министерство ново удължаване на срока за вписване на тютюнопроизводителите в Регистъра за 2020 - до 31 май 2020 г....
  Виж повече
 • Цветан Филев
  17.02.2020 г.
  9185
  Близо 1/3 от производителите на тютюн са в сивия сектор (ИНТЕРВЮ)
  Земеделските стопани, които възнамеряват да се занимават с производство на тютюн през 2020 г. трябва да се впишат в Регистър на тютюнопроизводителите на Земеделското министерство. Срокът за това е 31 март...
  Виж повече