Меню

Уволниха Председателят на Селскостопанската академия заради измами с фотоволтаици в селата

01.11.2023 г.
10839
Уволниха Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов заради измами с фотоволтаици в селата. Щом шефа на селскостопанска институция е освободен от длъжност заради такива измами, представете си какво неща се случват в Министерството на земеделието и Държавен Фонд Земеделие, където се разпределят милиарди европейски субисдии, както по европроекти, така и по линия на преките плащания и различни видове секторни дотации; а също и схемите с поземлени имоти и ловни стопанства.

Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Пушкаров" проф. Венета Кръстева бяха задържани миналата седмица по искане на Софийската градска прокуратура. Длъжностните им  нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

От Софийска градска прокуратура уточняват, че на 23.08.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи длъжностни престъпления по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, евентуално извършени от служители в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и в Селскостопанската академия.
Прокурорската преписка е образувана във връзка с извършена проверка от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер.

На 24.10.2023 г. са извършени множество действия по разследването с цел разкриване на обективната истина, сред които претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково, разпитани са множество свидетели, които възпроизвеждат факти и обстоятелства, интересуващи предмета на доказване. Разрешенията за извършване на претърсвания и изземвания са дадени предварително от съдия за над тридесет жилища, моторни превозни средства и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието.

Разследването се извършва от следователи при Следствения отдел на СГП. В хода на разследването е указано съдействие и от служители на Министерство на вътрешните работи и Комисията за противодействие на корупцията.
Събраните доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е съставил постановления за привличане в качеството на обвиняем за две лица. Привлечени в качеството на обвиняеми са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и председател на Селскостопанската академия за това, че през месец юни 2022 г. се сговорили да вършат в страната длъжностни престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага – престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК. За посоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Предвид високата обществена опасност на деянията спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете