Търсене

Търговци предлагат 270 лв./тон ечемик от новата реколта (ВИДЕО)

07.07.2020 г.
8812
Въпреки че жътвата на есенни култури върви с по-бавни темпове тази година по данни на агростатистиката, на много места ечемикът вече е ожънат. Има и конкретни предложения за изкупни цени от страна на търговците, съобщават земеделци. 

Йордан Борисов от земеделска кооперация “Зора 06” в село Павел, общ. Полски Тръмбеш, която се занимава със зърнопроизводство на площ от 3000 дка, съобщи за Село, че вече има интерес към новата реколта от ечемик от страна на търговци на зърно.

“Цената за ечемика, която ни устройва е над 30 ст./кг, но към момента предложенията от търговците са по-ниски - около 26 - 27 ст./кг, като те казват, че ще продължи да пада. При ечемика достигнахме добив 550 - 600 кг/дка. Очаквахме по-висок добив от културата - около 900 кг/дка, но въпреки че засяхме хубав сорт, не успяхме да го постигнем”, коментира Борисов. 

Добивите от пшеница на стопанството са 450-500 кг/дка, като за нея все още няма предложена цена в района, но очакванията на земеделеца не са за висока изкупна цена.

“Мисля, че нашият район е на границата на добивите в северна България, тъй като от Русе към Добрич добивите са по-слаби. В Плевенския край до към Враца са по-високи. Складовете ни са пълни и трябва да ги освободим за пролетниците”, коментира Йордан Борисов. 

Пролетните култури, които кооперацията отглежда, към момента са в отлично състояние. И ако времето се задържи стабилно, очакванията са за добра реколта като количество и качество, както при царевицата, така и при слънчогледа. 

“Миналата година беше много силна за пролетниците, като при царевицата стигнахме среден добив от малко над 1 тон - имахме блокове с 1200 кг/дка. Слънчогледът също беше хубав”, коментира Борисов. 

© 2020 Село - Selo.BG
 
ВИЖТЕ ВИДЕО:

 • наводнение - реколта 2019
  03.06.2019 г.
  5401
  Над 30% от площите със слънчоглед, ечемик и рози са увредени от дъждовете
  Над 30% от засетите площи със слънчоглед, ечемик и рози в Региона на Сливен, Гурково, Казанлък и Карлово са увредени от проливните дъждове през последните 2 дни, а също и от градушка, която порази редица...
  Виж повече