Меню

Търговци и куриери нарушават забраната за търговия и транспорт на глифозат съдържащи препарати

02.07.2024 г.
1446
* на снимката - стопанин, неподозиращ високият риск да развие рак и паркинсон, както хиляди други в цяла Европа и САЩ * - пръска с глифозат двора си на село, без дори елементарно предпазно облекло. Препаратът е закупен в нарушение на новите регламенти на БАБХ. снимка: 30.06.2024

Въпреки издадените заповеди от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за забрана на продажбата на препарати, съдържащи активното вещество глифозат, на лица-непрофесионални потребители, то се оказва, че масово в агро аптеките, агро магазините и онлайн се продават на частни купувачи - тотални хербициди, съдържащи глифозат.

Според новите изисквания, които са съобразени с европейския Регламент (ЕС) 2023/2660 от 28 ноември 2023 г., категорията на глифозат съдържащите хербициди (ГСХ) е променена от непрофесионална само на професионална, което означава, че само дистрибутори, консултанти и професионални потребители (фермери), притежаващи сертификат, издаден от БАБХ могат да купуват и използват тези химикали.

Въпреки забраната, продажбата на глифозат съдържащи хербициди продължава да тече свободно, като проверка на АБС в няколко областни центъра установи безконтролна продажба и липса на изпълнение на наложените забрани. Масово в магазините се продават свободно  препарати с глифозат, с които се третират зелени и тревни площи в селата, включително в паркове, градини, дворове и зони в близост до водопреносна мрежа.

Паралелно с нарушаването на забраната на БАБХ се извършва и забранена спедиция на туби с препарати, съдържащи глифозат, от страна на основните куриерски фирми в България, което е нарушение на техните собствени правила и на националните и европейските регулации (Наредба № 40 от 14 януари 2004) и Регламент (ЕО) № 1272/2008 (CLP) ).

Става въпрос основно за онлайн магазини, които продават малки и средни разфасовки с изключително опасния и токсичен глифозат, които се транспортират като регулярни пратки чрез куриерските фирми в България. Припомняме, че за превоз на силно токсични и опасни препарати като глифозат, се изисква ADR сертификат за превоз на опасни товари.Липсата на контрол и мониторинг от страна на отговорните институции води до сериозни рискове за здравето на населението и околната среда. Директивите и регулациите, които целят да предпазят хората и природата, остават на практика само на хартия. 

Проблемът е комплексен и изисква спешни мерки. БАБХ трябва да засили своите инспекции и санкции срещу нарушителите, а потребителите да бъдат информирани за рисковете, които поемат, използвайки забранени вещества. Също така, куриерските компании трябва да бъдат стриктно контролирани и санкционирани при неспазване на правилата.

В заключение, макар регулациите да са налице, тяхното прилагане остава основен проблем. Необходимо е засилено сътрудничество между държавните институции, бизнеса и обществото, за да се гарантира спазването на законите и опазването на общественото здраве и околната среда. Без това, всякакви регулации и забрани остават безсмислени, а рискът за населението и природата остава висок.

***
Глифозатът е широко използван хербицид, който се използва за унищожаване на плевели и трева. Въпреки ефективността му в селското стопанство, глифозатът е предмет на сериозни здравословни и правни проблеми. Научни изследвания и здравни организации са посочили, че глифозатът може да бъде канцерогенен за хората, т.е. може да предизвика рак.

Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ

През последните години, в САЩ и Франция има множество спечелени съдебни дела от фермери и други потребители, които са развили рак след продължителна употреба на глифозат-съдържащи продукти. Тези съдебни решения подчертават необходимостта от строги регулации и контрол върху използването на глифозат, за да се защити здравето на хората и опазването на околната среда.

АБС: Пръскането на площи в селата с глифозат, вече е забранено от закона! (СПИСЪК с имената на препарати с ГЛИФОЗАТ)


Нови научни анализи доказват, че пръскането с глифозат води до рак

За допълнителна информация:
Таня Борисова
Координатор АБС
0878 11 11 21 ; info@selo.bg 
 

  Светла Николова
  22.10.2021 г.
  16978
  Светла Николова: Трябва да има субсидии за подпомагане на фермерските пазари и био храните
  © снимка: БГ МЕДИЯ Въпреки, че делът на биоплощите у нас е малко над 2%, надежда за развитие има. И то може да се случи при добра агро политика насърчаваща биоземеделието. Д-р. инж. Светла Николова...
  Виж повече
  забрана на глифозат
  26.07.2021 г.
  3502
  Асоциация на българските села (АБС) настоява за забрана на употребата на глифозат в селата
  Асоциация на българските села призовава ресорните институции и представителите на политическите формации у нас, да инициират законодателни инициативи в посока за забраната и криминализирането на частната...
  Виж повече
  глифозат
  26.08.2019 г.
  2399
  Нови научни анализи доказват, че пръскането с глифозат води до рак
  Нови анализи на учени от САЩ доказват за пореден път, че пръскането с глифозат (известен в България с търговското име НАСА и др. ) води до рак.  Изследванията показват, че глифозатът предизвиква...
  Виж повече
   глифозат
  07.07.2019 г.
  5672
  Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ
  Железниците продължават да пръскат масово с канцерогенния хербицид глифозат ( известен в България и под името за широка употреба - НАСА, както и мн.др. търговски наименования )  . На практика нито една...
  Виж повече
  глифозат
  04.05.2019 г.
  23473
  Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари
  Държавата да въведе онлайн регистър на всички земеделски производители, които пръскат с препарати, съдържащи активната съставка глифозат, настояват пчелари от Плевенско, които споделиха идеята пред репортер...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете