Търсене

Очаквано: Веригите с остра реакция срещу задължението да предлагат повече български продукти

07.04.2020 г.
10523 2
Само няколко часа след като Министерството на земеделието, храните и горите е представило пред търговските вериги проект на постановление на Министерски съвет, с което ги задължава да се обособят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български храни, на минимум половината площ за всяка група храни, очаквано представителите на чуждите веригите от Сдружението за модерна търговия излязоха с остра реакция. 

Според постановлението, предложено от МЗХГ за гласуване в Министерски съвет, тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

Според големите търговски вериги “проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

От Сдружението заявяват “Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги”.

Големите търговски вериги пишат още, че “проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“. 

Сдружението представя дълъг списък от аргументи срещу така предложеното постановление и призовава Министерски съвет да не го приема.

Вчера в интервю за Село министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че Министерство на земеделието е подготвило текст за такава регулация - търговските вериги да се задължат да предоставят площи за асортимент плод, зеленчук и месо от регионални производители!

“Взети заедно, мултинационалните хранителни вериги са монополисти на пазара в търговията с храни и в момента остават единствена точка, заедно с фермерските пазари, които отново отваряме, за потреблението на храни в България. Безспорно трябва да отчетем усилието на целия персонал при тях, който е на първа линия в тези извънредни условия. Но моите призиви за промяна на логистичните канали и каналите за доставка, по които оперират тези вериги, независимо, че капиталът им не е български, не срещнаха никакво разбиране. Още нещо - дори информация, която съм помолила да ми бъде предоставена в качеството ми на министър, за да се свържем с техни доставчици, които да убедим да влязат при нашия производител чрез мерки за стимулиране, не срещнаха разбиране.

Времето си тече, а ситуация за нашите производители, най-вече дребните, се усложнява. Ето защо аз считам, че в условията на извънредно законодателство, съвсем резонни - за съжаление - са законови регулации за тези оператори. Министерство на земеделието е подготвило текст за такава регулация - търговските вериги да се задължат да предоставят площи за асортимент плод, зеленчук и месо от регионални производители!

Това е практика, която вериги във Франция, Германия и др. наложиха по разбиране към проблемите на местната общност. Без никой да ги задължава.

Аз много добре разбирам как функционират тези оператори и как печалбата е свръх важна за тях. Но в сегашната ситуация на криза, когато най-важно е запазването на поминък, аз не разбирам, не адмирирам това поведение. Затова търся възможности, колкото и те да изглеждат нелогични, за промяна на тези канали за доставка", посочи Танева.


София Белчева,  © 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • Десислава Танева
  07.04.2020 г.
  44494
  Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)
  В условията на извънредното положение заради епидемията от коронавирус, българското Министерство на земеделието обяви, че настоява за държавна помощ COVID 19, която включва компенсаторни мерки, както и...
  Виж повече