Меню

Търговските вериги скочиха срещу българските земеделци и родна агро продукция

07.04.2020 г.
28148
На фона на кризисните апели от страна на стотици земеделски производители от българските села, през последните 24 часа - министъра на земеделието и храните - Десислава Танева попадна под критиките и ударите на чуждите търговски вериги, след като показа изключителни усилия в подкрепа на българското аграрно производство. Вчера тя и колегата и Кирил Ананиев - издадоха заповед за отваряне на фермерските пазари, което спасява от фалит редица фамилни стопанства у нас.

Днес, представители на чуждите търговски вериги разкритикуваха остро обявените мерки от страна на МЗХГ с цел защита на българското земеделие и производители на храни в условията на извънредно положение заради разпространението на COVID19. Тяхната позиция можете да видите тук.

Именно сега истинските лица на търговските вериги ясно се показаха под маските на "избери българското" и "подкрепяме българското производство", които се въртяха като изтъркана грамофонна плоча по конвенционалните медии и прилъгваха народа.

Усилията на Министър Танева изглеждат напразни, защото тя се изправя срещу изключително добре организирана корпоративна група, която се ползва не само със сериозен адвокатски гръб, но и с политическа подкрепа.

Още по времето на едно от първите правителства на ГЕРБ  (член на ЕНП), при официално правителствено посещение в Германия, след приключването на работните срещи, докато българската делегация излиза и върви по коридора, обратно в кабинета на федералния канцелер Ангела Меркел (ЕНП) е привикан обратно българският министър Мирослав Найденов.  Привикването му е извън протокола и изключително необичайно за подобен тип правителствени посещения. След кратък разговор с канцлера, министър Найденов излиза от кабинета и споделя пред част от колегите си, че му е оказано предупреждение да не се оказва натиск върху немските търговски вериги в България, по какъвто и да било начин.

Случката в Германия се случва така да се каже - превантивно, предупреждавайки българските власти да внимават особено с новата агенция за безопасност на храните (БАБХ), на която именно тогавашният министър Найденов е инициатор.

В този ред на мисли инициативата на министър Десислава Танева изглежда предварително обречена, освен ако не избере истината пред политиката, и реши да остане в историята с категорични ходове в подкрепа на българският аграрен сектор. Защото както в МЗХГ, БАБХ, митниците и специалните служби, слабите места на чуждите търговски вериги се знаят - въпросът е, политиката ли ще надделее, командата от западна Европа или (не)наситността - българска?

Оправданията на чуждите търговски вериги, че потребителите и самите производители ще бъдат ощетени, защото така или иначе големите производители на плодове, зеленчуци и храни - "вече са в търговските вериги", звучи несериозно, на фона на всички данни за залежаваща по складовете стотици тонове българска продукция, за сметка на вносна такава от всевъзможни държави. 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете