Меню

Трайно безработните ще работят задължително 14 дни по полетата в селата

18.04.2020 г.
5510
Трайно безработните ще работят задължително за 14 дни в нивите по селата след промяна в Закона за насърчаване на заетостта.

„Вече са проведени разговори със синдикатите в земеделието, имаме консенсус и започваме процедура за промяна в Закона за насърчаване на заетостта", заяви преди дни аграрния министър Десислава Танева.

За да има ефективност, предложението трябва да е обвързано с прекратяване на плащането на държавни помощи на безработните, при положение, че откажат да работят на полето.

В момента ИА „Главна инспекция по труда“ работи по надграждане на Портала за еднодневни трудови договори, с което от 21 април 2020 г. ще се създаде възможност за предоставяне по електронен път на уникален идентификационен номер за регистрация на всеки предоставен образец на договор съгласно заповедта на министъра на труда и социалната политика. За периода до 21 април 2020 г. регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители могат да сключват трудови договори по утвърдения образец без уникален идентификационен номер за регистрация.
 
Сключилите такива договори до 21 април 2020 г. следва в срок до 24 април 2020 г. включително да получат уникален идентификационен № за регистрация на всеки образец, който са използвали. Номерата могат да бъдат получени по електронен път през Портала или на място в Дирекциите „Инспекция по труда“. След 21 април 2020 г. земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да сключват трудови договори според новите разпоредби, само след като получат образец с уникален идентификационен номер за регистрация от Портала за еднодневни трудови договори, поддържан от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ или на място в Дирекциите „Инспекция по труда“.
 
Остава възможността за предоставяне по електронен път на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и срещу предварително заплатени осигурителни вноски. ИА „Главна инспекция по труда“ напомня, че наетите по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по чл. 114а от Кодекса на труда) не губят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

Междувременно румънски работници пристигат със самолети във Великобритания на фона на кризата за набиране на сезонни работници в селското стопанство, съобщиха британски медии. Специални чартърни полети се осъществяват от Букурещ с така необходимите работници за британските ферми, които са на път да загубят реколтата си от ранни летни плодове и зеленчуци заради пандемията от коронавирус.
 
Има информация, че един самолет вече е кацнал на летище „Станстед“ вчера следобед, друг се очаква днес със 150 души на борда. Първият полет е бил поръчан от един от най-големите производители на продукти за салата. Матю Партън, ръководител на авиокомпания заяви, че тя е предложила услугите си за още 6 полета за различни фeрми през следващите седмици, което означава около 450 работници в помощ на решаване на проблема с недостига на храни.
 
„Гардиън“ пише, че Румъния е вдигнала забраната за пътуването в чужбина на сезонни работници и авиокомпанията е започнала превозването на работници в Германия преди три седмици.
 
Великобритания последва Германия след като на призива на министъра на околната среда Джордж Юстъс към британците да помогнат в селското стопанство не се отзоваха достатъчно хора.
 
Браншът има нужда от около 90 хиляди работници, идващи основно от Източна Европа, включително много българи. Въпреки че интерес към призива на министъра първоначално проявиха 35 хиляди британци, само 5 500 са се явили на интервю.

 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете