Търсене

Имунна защита за маслодайна роза и лавандула с българския имуномодулатор Акрамет (ВИДЕО)

28.02.2020 г.
9751
Торенето и растителната защита на основата на естествения имунитет на растенията ще намира все по-голямо приложение в земеделското производство. Европейската аграрна политика ясно поставя като приоритет развитието на биологичното производство и екологичното земеделие, щадящо околната среда, почвите и климата и в тази посока - намаляване интензивната употреба на пестициди и торове.

Българският научно-изследователски и технологичен център по земеделие "Плантис", който е специализиран в научни изследвания в областта на минералното хранене на растенията и растителния имунитет, от няколко години работи активно и ефективно в разработката на продукта си Акрамет за торене и растителна защита на базата на естествения растителен имунитет.

Най-новата разработка на Плантис Акрамет Ултра за етерично-маслени култури беше представен на селскостопанската изложба Агра 2020. Пред Село управителят на Плантис Ивелин Желязков разказа повече за приложението на продукта. 

“Разработили сме специално за етерично-маслени култури един вариант на нашите листни торове. Това е Акрамет Ултра, който е не само листен тор, той е имуномодулатор, вграден в листен тор, с много допълнителни ефекти, освен на листното подхранване, внасянето на макро и микро елементи и ултра микроелементи. 

Като имуномодулатор, Акрамет Ултра въздейства върху имунната система на растенията и осъществява така наречената индуцирана устойчивост към определени заболявания и към вредители по етерично-маслените култури. 

От Плантис са поставили акцент основно на маслодайна роза и на лавандула като най-разпространени етерично-маслени култури на територията на България.

“При двете култури основно значение при нашата работа има торенето и въздействието върху имунитета на растението. Чрез двете процедури целим постигане на устойчиво здраве на самите растения, оптимизация на минералното хранене и високи резултати при добивите по отношение на количеството на цвят и рандемана на масла”, разказа Ивелин Желязков. 

По отношение на торенето първоначално се прави почвен и листен анализ. Това е задължително от гледна точка на идентифицирането на проблеми по въпроса с минералното хранене и преодоляването им - определяне на видовете торове, торовите норми, дефицита на различни вещества. “Нашите действия обхващат рекултивацията на почвите, върху които са тези растения. В нашата лаборатория извършваме тези почвени и листни анализи и набелязваме необходимите мерки, които нашите клиенти трябва да вземат, за да постигнат оптимален баланс в почвата”, обясни Желязков. 

Успоредно с това от Научно-изследователския институт препоръчват употребата на Акрамет Ултра през различните фази от развитието на двете култури. Целта е устойчиво развитие на растенията и постигане на устойчивост към заболявания. 

Точният продукт за биологично и екологично земеделие

“Основните заболявания се ликвидират и се стига до драстично намаляване на необходимостта от растително-защитни препарати. Това е особено важно при биологичния тип производства, където не трябва да има употреба на химически продукти и в това отношение Акрамет Ултра се оформя като идеалния продукт за биологично и екологично земеделие. Тъй като има противодействие на заболявания и насекоми през естествения растителен имунитет. Всичко, което се съдържа в Акрамет Ултра, се съдържа и в растенията в съвсем естествено състояние”, каза Ивелин Желязков.

При маслодайната роза най-актуалното заболяване е ръждата. “При нея имаме изключително добри резултати през последните 2 години, особено през 2019 г. Там, където насажденията се третират с Акрамет Ултра, проблеми с ръжда няма”.


Инсектициден ефект

Освен това, другите качества на нашия продукт са инсектицидният ефект, който е съизмерим с този на конвенционалните химични инсектициди. Отново през естествения растителен иммунитет. “Чрез Акрамет Ултра предизвикване освобождаване от листни въшки и махнатия бръмбар. Популацията им намалява до възможния безопасен минимум за културите. При лавандулата същото се отнася за гризещи и за смучещи насекоми. Там също драстично намалява тяхната популация.

Нагласите на земеделците по отношение на Акрамет Ултра са изключително положителни, тъй като и нашият опит е положителен в тази област. Последните 2 години това беше доказано на терен в околностите на град Сопот, Карлово - един от центровете на етерично-маслените култури, както и в Добруджа. Резултатите са изключително добри както при растителната защита, така и при рандемана от масла, което е най-важно, каза в заключение Ивелин Желязков. 

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 

 • ССА
  24.02.2020 г.
  10323
  Селскостопанската академия прави важна стъпка към земеделие без химически пестициди
  Селскостопанска академия, съвместно с редица партньори от европейската научна общност, направи важна стъпка в стремежа за въвеждане на алтернативи на химическите пестициди в селското стопанство, съобщават...
  Виж повече
 • лавандула
  10.01.2020 г.
  9806
  Представят иновативна имунотехнология и листен тор за етерично-маслени култури (ПОКАНА)
  Нарастващият дял на етерично-маслените култури като маслодайна роза и лавандула в земеделското производство, насочват вниманието и на науката в тази област. Българският научно-изследователски и технологичен...
  Виж повече
 • биоземеделие
  16.12.2019 г.
  5843
  Новият агрокомисар обеща да насърчава биологичното земеделие
  Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски подчерта насърчаването на биологичното земеделие като ключова цел за новата Европейска комисия. По време на конференция за...
  Виж повече
 • ОСП
  18.09.2019 г.
  13412
  Председателят на EK: Да се намали употребата на пестициди, изкуствени торове и химикали!
  По-екологична политика,  нова стратегия за селските райони и модерна и опростена ОСП след 2020 г. - в тази посока трябва да работи номинираният за комисар по селското стопанство Януш Войчеховски . Това...
  Виж повече