Търсене

Тодор Джиков: Себестойността на българските картофи все още е висока!

03.03.2020 г.
9606
Стопанската година за картофопроизводителите започна и ранните сортове картофи за засети. Складовете с картофи от миналогодишната реколта вече са почти празни, а последните две години бяха успешни за българските производители на картофи. Това обобщи в интервю за Село Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.    

Каква беше миналата година за производството на картофи?
Климатичните условия, голямото засушаване в Западна Европа от последните две години оказаха благоприятно влияние върху цените на картофите у нас. Защото цените в България се определят от големите производители в ЕС - Полша, Франция, Германия и Белгия. И когато там картофът е скъп, тук също цената е добра. Колегите, които гледаха картофите правилно - със спазване на всички агротехнически изисквания и опазиха растенията си от болести, бактериални инфекции, нападения от карантинни вредители, постигнаха добри резултати и на добра цена.

Загубите, които претърпяхме през 2017 г., се покриха от резултатите през 2018 г. и 2019 г. Колегите, които спестяват от растителна защита, обработки, закупуване на качествени семена и работят с нерегламентиран посевен материал, не можаха да се възползват от конюнктурата на пазара. 

Какви бяха актуалните цени, на които се изкупуваха картофите тази година?
Средната цена на продукцията тази година беше около 52 ст./кг. В периода от декември до средата на февруари, цената достигна 60 ст./кг. В момента тя пада, тъй като голяма част от картофопроизводителите, които бяха заскладили големи количества в Германия и във Франция, притиснати от сроковете за новата стопанска година, вече отвориха складовете. В момента средната цена е около 50 ст./кг.

А българските складове изпразниха ли се?
В момента все още има налични количества в Самоковско, Кюстендилско и Благоевградско. Но това са картофи, които не бяха в здрав вид и които не можаха да се продадат в момента колегите ги изкарват на пазара.

Има ли износ на картофи, произведени в България?
Износът, за съжаление, е много малък. Все още себестойността ни е висока и не сме конкурентни на “кухненския пазар” на Европа. Картофите, които се произвеждат и изнасят от България, са специфични сортове - за френч фрай и за чипс. Изнасяме чипсови сортове за Интерснакс, които преместиха фабриката си от България в Румъния. Изнасяме и за фабриката на Лейс в Атина. Но за т.нар. “кухненски” сортове себестойността ни все още е висока.

Каква е себестойността на декар?
Себестойността на декар е около 1000 - 1100 лв. За да бъде рентабилен един картофопроизводител, трябва да оценява картофите на около 30 ст./кг - т.е. да произведе около 3,5 тона от декар, за да си покрие разходите по производството. Всичко над това вече му е печалба.Започна ли новата стопанска година за фермерите с картофи и какви са очакванията за 2020 г.?
Ранните картофи вече са засети в Благоевградско, Петричко, Пазарджишко, Пловдивско, Хасковско. Започват и масовите сеитби на полските картофи. В зависимост от района, вече усилено се сее. Сеитбата продължава до към 10 май в планинските райони.
Ние земеделците сме известни с това, че сме изключителни оптимисти и винаги се надяваме следващата година да е по-добра от предходната. 

Работи ли бизнесът съвместно с българската наука и в каква посока по отношение на картофопроизводството?
От миналата година проведохме четири срещи с Института по зеленчукови култури Марица, в чиято дейност е залегнато и картофопроизводството. Те имат запазени няколко български сорта. В момента сме пред финализиране на преговори за спонсорство от големи мултинационални фирми най-вече в областта на растителната защита, за опитната станция по картофите в Самоковско - а именно там да се правят опити с нови препарати за растителна защита, нови сортове картофи, които навлизат в България. Кои от тези сортове биха показали същите резултати у нас. Защото това, което селектират научните институти и центрове на Запад, не винаги е най-доброто за България, тъй като има големи разлики в почвено-климатичния комплекс на Нидерландия, на Германия, на Полша спрямо България.

В същото време много ни се иска да успеем да подсигурим от големите мултинационални компании, които имат свободен ресурс, и средства за доразработването на наши български сортове картофи в Института по зеленчукопроизводство. Защото в крайна сметка капитала, който изнасяме в страни като Нидерландия, Германия, Франция и Шотландия за купуване на сортове картофи, може да остава в България.


Интервю на София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 
 

 • Фонд Земеделие
  26.02.2020 г.
  8563
  ДФЗ одобри финансиране за държавните помощи GLOBALG.A.P., застраховки и качествени семена  
  Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие ( ДФЗ ) одобри финансиране по държавни помощи за земеделския сектор, съобщиха от Фонда. 100 000 лева за сертифициране на стопанствата по стандарта...
  Виж повече
 • картофи
  06.09.2019 г.
  4086
  Тодор Джиков (НАК): Само изрядните производители на картофи да получават субсидии
  Националната асоциация на картофопроизводителите води разговори с МЗХГ и БАБХ в посока да се дава обвързано подпомагане само на фермери, които са регистрирани и напълно изрядни. Подробности по темата разказа...
  Виж повече