Меню

Тодор Арбов: Основният проблем на говедовъдството ни са субсидиите на глава! (ВИДЕО)

Най-големият проблем за сегашното състояние на говедовъдството са субсидиите, които се плащат на глава - кравата трябва да остане жива само до края на годината и човекът си получава субсидиите. Коментар пред Село на Тодор Арбов, международен експерт по говедовъдство, с когото разговаряхме по време на 15-то национално изложение по животновъдство в Сливен:

Г-н Арбов, какво мислите за показаните животни на изложението тази година?
Има показани отлични животни. За съжаление, това не е мнозинството от българските животни във фермите. Ако в цяла България животните бяха толкова добри колкото показаните на изложението, щяхме да имаме и износ на хранителни продукти, а не внос.

Говедовъди споделят, че основен проблем на млечното направление е ниската средна млечност - под 4 т. Какво може да се подобри, все пак се прави и селекция от години?
Селекция години наред не се прави, защото тя е само на книга. Разчитаме предимно на вносни животни, вносна генетика, които са много добри и има водещи ферми в България, които по нищо не отстъпват на най-добрите в Западна Европа, Канада, САЩ. За съжаление, те са максимум 10 - 15% от поголовието. Хората знаят какво правят - и храненето, и генетиката, и здравето - всичко е наред.
Най-големият проблем за сегашното състояние на говедовъдството са субсидиите, които се плащат на глава. Тоест кравата трябва да остане жива само до края на годината и човекът си получава субсидиите. От технологична гледна точка, другите два проблема са храненето, защото кравите буквално не се хранят. В планинските и полупланинските райони в края на зимата животните са на границата на оцеляването, защото нямат достатъчно храна. След това в края на лятото и в началото на есента се изкарват на пасище, което няма дори и суха трева. И една крава като не яде, от къде да очакваме мляко? Само от Пловдив до отбивката за Нова Загора видяхме 4 или 5 стада, които са изкарани на т.нар. паша. А там няма абсолютно нищо. Освен това кравите вървят и изразходват енергия и хората се чудят защо няма мляко. Това идва от погрешното субсидиране.
От новия програмен период на ОСП държавите ще имат право сами да разпределят субсидиите и докато те не бъдат давани за реално произведена продукция с платено ДДС, състоянието на българското говедовъдство ще продължава да бъде същото.

Освен храненето на животните, има ли какво да се подобри по отношение на селекцията?
Разбира се, има много какво да се подобри. Има съвременни методи, които в България все още не са въведени и не искат да ги въведат, защото сега се разпределят едни пари за крави под селекционен контрол, който в повечето случаи е фиктивен. А за 10 години резултат все още няма. Съществува т.нар. геномна оценка на крави, която е на геномно ниво. В момента са известни над 8 000 маркера и по тях може да се определи не само как ще изглежда кравата, но и колко голямо виме ще има и каква масленост ще дава, протеин, заплождане. Това не е толкова скъпо, защото Американците отвориха базата данни - струва 7 долара на глава, ако някой предостави генетичния анализ на това животно. А той се прави много лесно - извлича се ДНК от 30 косъма с луковицата, пуска се на специално оборудване (което за държавния бюджет не е нищо - струва около 300 хил. долара една лаборатория). По данните на геномния анализ може да се разбере кое животно да остане за разплод и кое животно не е годно, а е за кланица. Важно е стадото да се изчисти от това, което не става.

Смятате ли, че страната ни може да се възползва от тази възможност, за да се постигнат по-добри резултати в селекцията?
Нашата страна трябва сама да си свърши домашната работа. Има програми за иновации - и отново казвам 300 хил. долара са нищо за държавния бюджет. В момента се наливат милиони и резултати няма. Ако и субсидирането се оправи в посока - да се подпомага реално произведена продукция, а не на брой животно, нещата ще си дойдат на мястото. Тези, които не могат да произвеждат, ще излязат от играта, другите ще станат по-големи и ще имаме и мляко, и месо, и сирене и всичко, което трябва да има една държава, за да  се самозадоволява с най-необходимите хранителни продукти. Това е важно и за националната безопасност!


Интервю на София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  Михаил Михайлов НСГБ
  14.10.2019 г.
  114918
  Михаил Михайлов: НСГБ: Млечното ни говедовъдство е в криза! (ВИДЕО) 
  Поне 7 говедовъдни ферми в Ямболски регион се разпродават в момента заради ниската изкупна цена на млякото. Това са средни ферми между 40 и 100 крави, съобщи пред Село изпълнителният директор на...
  Виж повече
  изложение животновъдство Сливен
  13.10.2019 г.
  123126
  Най-атрактивните животни на изложението в Сливен (СНИМКИ)
  За 15-и пореден път, край Сливен се проведе традиционното изложение по животновъдство, което събра хиляди фермери от сектора. По време на събитието бяха показани най-добрите селекции животни - крави, кози,...
  Виж повече