Търсене

Тежка година за кайсиите, прасковите и сливите в Североизточна България

24.07.2020 г.
8452
Реколтата от кайсии в традиционния за тази култура регион Силистра през тази година беше почти напълно компрометирана и 90% от прибирането ѝ приключи още през месец март. Това каза пред Село Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз и председател на кооперация “Българска кайсия” в Тутракан. След миналата година на свръхпроизводство на кайсии в страната, поредица от мразовити нощи през ранната пролет тази година унищожи плодовете във фаза на цъфтеж в крайдунавските райони на Русе, Силистра, Добрич.

“По официални данни 34% от площите имат издадени протокли за 100% пропаднали площи. Всичко останало е на 10 - 20% реколта. При кайсиите имаме тотална щета. Тази година почти няма кайсии, а ако има нещо останало на пазара, то е от хладилници.”, обобщи Търпанова. 

В момента тече кампанията по прибиране на праскови и ранна слива. При тях, въпреки пролетните измръзвания, има места, на които ще има реколта, но като цяло в Североизточна България годината е неблагоприятна за реколтата от овошки.

“Докато при сливите, имам информация за добра реколта в Троянско и южна България, то при прасковите към момента има недостиг. Проблеми имат и в Сливенско, и в Гърция”, обясни Търпанова, но направи уточнение, че картината може да се промени до края на кампанията, след като започне прибирането и на по-късните сортове праскови. В района на Силистра ще бъдат прибрани около 30 - 40% от прасковите, тъй като останалите са измръзнали през пролетта. 

Според обобщените данни на Агростатистиката към момента, продукцията от кайсии, сливи и праскови в цялата страна е значително под нивата отпреди една година - като спадът е -51,1% при кайсиите, 76,8% при прасковите и 65,7% при сливите. 

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 • измръзване
  18.03.2020 г.
  9823
  Масово измръзнаха кайсиите в северна България. Поражения и при черешите
  В цяла северна България има 90% измръзване на кайсиите заради ниските нощни температури от последните дни, сигнализираха овощари. Пред Село Николай Колев , председател на Съюза на дунавските овощари...
  Виж повече