Меню

Таня Борисова (АБС): Когато купувате храна от село, показвате осъзнат избор (ИНТЕРВЮ)

13.04.2020 г.
13657
В ситуацията на извънредно положение и карантина от Асоциацията на българските села призоваха потребителите за подкрепа на малките родни производители от семейните ферми за екологично чиста продукция. От организацията твърдят, че ако потребителите се обърнат към родното и чисто производство, това ще гарантира висококачествена храна на крайния клиент и ще помогне на дребните фермери да оцелеят в кризата.

„Чистата селскостопанска продукция не е лукс и е достъпна за всеки, който я предпочете“, казва Таня Борисова от Асоциацията:

„В условията на пандемия имате гаранция, че храната, която достига до вашата врата, е набрана и опакована единствено само от фермера и неговото семейство. Повечето от тях са отговорни. Това се случва с маски, с ръкавици и с предпазни материали. Да не говорим за разликата от това да отидете в супермаркета и да купите зеленчуците, покрай които са минали толкова много хора. Отделно, какъв тип е едната продукцията и другата. Когато купуваме здрава храна, имаме здраво тяло. Доказано е, че зеленчуците, купени от малките ферми, са с много по-високи хранителни стойности“.
Освен зеленчуци производителите предлагат млечни продукти, яйца, хляб с квас, различни видове брашно, вино.
„Сезонът започва. Много от производителите вече имат първите зеленчуци. Затруднение изпитват фермите, които произвеждат млечна продукция. Някои от тях правят опити да доставят чрез онлайн магазини, но срещат трудности... Подпомагайки тези ферми, подпомагаме живота в българското село“.  

В предаването „Хоризонт за вас“ Таня Борисова допълни: 
„Повечето фермери имат своя кауза - дали ще отглеждат стара порода животни, дали ще се грижат за пасища високо в планината, дали ще правят кашкавал по стара технология. Това са хора, които дават една добавена стойност“. 

Асоциацията разработва и онлайн платформа за пряка връзка между производителите и потребителите, така че да се избегне оскъпяването на продукцията през търговците – посредници

  български производители
  21.11.2020 г.
  7714
  Да бъдем съпричастни към българските земеделци от село (СПИСЪК - 2 за ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ)
  Повече от всякога, ние може да подкрепим българското село , за което многократно заявяваме, че милеем и се връщаме назад в миналото, когато то е било живо. Какво правим днес? Как го подкрепяме ние, хората...
  Виж повече
  Подкрепете малките производители от село. Поръчайте онлайн
  21.11.2020 г.
  13545
  Подкрепете малките производители от село. Поръчайте чиста храна - онлайн (СПИСЪК с ФЕРМИ)
  В ситуацията на извънредно положение и карантина, заради коронавируса, е крайно време, българските потребители да се обърнат към малките родни производители в селата и да спрат да наливат семейните си...
  Виж повече