Търсене

Танева: Регламентът не позволява да спираме субсидии за земеделие при натравяне на пчели!

15.05.2020 г.
9113
По случая с масовото измиране на пчели в Плевенско от преди два дни тече “изключително подробна проверка” с вземане на проби от площи и от растения. Инспекторите на Земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) тръгват и по пчелините на пострадалите хора. Когато излязат всички проби, те ще бъдат обявени публично. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

Както Село писа, във вторник десетки хиляди пчели за поредна година загинаха след пръскане с инсектициди в региона на Плевен в селата Новачене, Санадиново, Въбел, Драгаш, Любеново, Долни Вит, Милковица.

Ден по-късно пчелари от региона поискаха строги санкции за земеделците, които пръскат нерегламентирано - а именно спиране на субсидиите по директните плащания на площ. 

Десислава Танева коментира: “Опитвали сме се да наложим регулация за спиране на субсидии на земеделци, но не сме успявали в тези опити, защото основният пакет директни плащания - близо 800 млн. евро годишно за земя в добро земеделско състояние - се разпределят по европейска регулаторна рамка”.

По информация на министъра тази година сигналите за нерегламентирани пръскания с ПРЗ, които са довели до загуби на пчелни семейства са 3 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 

По-рано тази седмица от Министерството съобщиха за Село, че от началото на годината до момента в страната са постъпили 8 сигнала за подмор на пчели, за които са извършени проверки на място - от районите на Бургас, Варна, Добрич, Плевен и Русе.

Според информацията, до настоящия момент има съставени 3 акта на земеделски стопани за установени нарушения по Закона за пчеларството, като 2 акта са съставени по чл. 32 за третиране на посеви извън часовия диапазон, определен в Наредба № 13/2016 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и за неспазена процедура за уведомяване на пчеларите за извършеното третиране. Един акт е съставен по чл. 33 от Закона за пчеларството за третиране на рапица във фаза цъфтеж. Размерът на глобата на нарушителите, които са юридически лица е 8000 лв, а за физическо лице е 4000 лв.


© 2020 Село - Selo.BG
.
 

 • подмор на пчели
  13.05.2020 г.
  9149
  Отравяне на пчели - какво установяват проверките на БАБХ?
  От началото на годината до момента в Областните дирекции „Земеделие“ и Областните дирекции по безопасност на храните в страната са постъпили 8 сигнала за подмор на пчели, за които са извършени проверки на...
  Виж повече
 • отровени пчели в село Санадиново
  12.05.2020 г.
  38272
  За мълчанието на пчелите и (не)желанието на хората да ги чуят!
  Десетки хиляди пчели за поредна година загинаха след пръскане с инсектициди в региона на Плевен. За това алармира чрез фейсбук профила си био производителят и председател на Българска асоциация биопродукти...
  Виж повече