Меню

Тайни на ароматерапията - за какво да ползваме пелин, роза, невен, лавандула, риган и мащерка? (ВИДЕО)

Тайните на ароматерапията и защо българската роза е най-силният антисептик

Ароматерапията е най-приятното, най-лекото, и най-мекото от всички въздействия върху човешкото тяло, защото можем да си я доставим по всяко време. Обикновено когато цъфтят при нас цветята, дърветата, какво ли не. А когато вече сезонът не е подходящ, тогава ползваме етерични масла. Искам да обърна вашето внимание - какво е етерично масло? Качественото етерично масло, а не глупостите, за които пишат, и търговците карат хората да ги приемат вътрешно. Етеричното масло е много силно. Обикновено класиката е да се прави както ракията – водно-парна дестилация, за да е много добро. Примерно за 1 кг етерично масло от рози отиват между 1 и 5 тона розови листенца. Розата, искам да си запишете и да знаете, че е най-силният антисептик от всички масла. Това ни беше казано… Макар че никъде не е написано в английските източници. Аз съм проверила всичко каквото ми е било… от 2000 г. нататък... Това ни беше казано от председателката на Международната федерация на ароматерапевтите, седалище Лондон. Когато я запитахме: "Кой е най-силният антисептик?", тя каза: „Вашата роза“.Второто нещо, което искам да кажа за розата - ние сме българи и тя трябва да се употребява. За какво ли не. Тя е изключително създание на много по-мъдри цивилизации, пластове, както и да ги наричаме, но в нея всичко е събрано. Тя лекува всичко. В английските източници са скрити нейните качества, докато руснаците и поляците, там където има развита ароматерапия, и аз съм имала достъп до тези книги, да, там са описани. Там се казва директно едно към едно, че тя лекува радиационна болест. Нали се сещате! И куп други неща. Така че много моля да се употребява розата. В момента, за съжаление, проверих на единия от нашите заводи и на още една много известна фирма, която продава розово масло, твърдят, че чисто. В момента, в който го проверих - 80%. Частникът обаче, който продаваше в магазина в София, му е 100% розата. Искам да ви кажа каква е дозировката за розата. След това ще говоря вече и за другите масла.

Една капка розово масло в 50 мл базово масло. Базово масло е това, което е направено обикновено студено пресовано, за да е лечебно, олио. Може да бъде зехтин, може да бъде сладък бадем, може да бъде костилки от… Най-нежното за козметиката е маслото от костилка от кайсия. Може да бъде от житни кълнове направено, от какво ли не. Всякакви неща може да бъде, важното е да бъде студено пресовано. Повечето от маслата, които се продават бутилирани, няма да цитирам фирми, не е студено пресовано. Нищо, че пише, че е такова. Защото са изпекли ядките и, когато се изпечени, за да пуснат повече масло, по-голям рандеман да имат, за мен това не е вече студено пресовано масло. На мен ми го правят приятели.

Въпрос от публиката: Как да знаем коя роза е на 100%?
Лектор: Ами взимате си от производител. В Розовата долина има много честни, добри, прекрасни производители, на които наистина маслото им е 100%. И молите някой, който е по-опитен - приятел, знаещ или близък - да ви каже дали е такова. Това, което се продава в момента, в малките 1 гр или там колкото са, най-мъничките нали, продава се в мускалчета за чужденци и за българи… е 80%. Аз не казвам, че е лошо, но аз предпочитам да си вземете от производителя. Да поддържаме нашите производители. Те са невероятни, притискат ги. Мога да ви кажа, че лавандулата… е просто безобразие там, защото французите имат много лоша лавандула, лавандин. Те от години го отглеждат, от миналия век се отглежда и той е селскостопанска култура с много ниски енергийни качества и други вредни неща. И за да получат… Те много употребяват лавандула, с нея се дезинфекцира всичко. Малко лавандула ще ви предпази от бича, който навремето е бил миналия век, това беше туберкулозата. Няма да цитирам всякакви… Има ги, който се интересува, ще ги види... Цифрите, които са… Колко малко… Аз имам приятелка, която е зъболекар, изключителна дама. Тя си чисти от 3 години кабинета лично с лавандула, разтворена във вода. И при нея няма зарази, няма нищо. Тя лекува зъби за разлика от много други зъболекари, които ги вадят просто.

Сега да уточним - за мен етеричното масло е направено както следва с водно-парна дестилация. То се употребява в много малки капчици и никога, забележете, никога не се взема с вода разтворено. Защото причинява малки микроязвички по хранопровода, които после ви дават неизвестно какви признаци. И не може да се хване каква болест е, какво е, защо имате някакви проблеми. Търговците лъжат, за да може да купувате и да пиете всеки ден. Пият се, запишете си ако обичате, пият се мастни разтвори, спиртни разтвори от билки, оцетни разтвори, или просто чай, водни разтвори. Това е за пиене в капки. Нали разбирате - в капки. Така например както е прополисът: на капки се пие, по същия начин се пият и другите неща. Можете да пиете, да, направете си, като искате нещо да го пиете. Аз ви съветвам например да си купите розова вода от производител, защото в нея плуват мънички капчици. Тя изглежда леко мътна. Как да познаете, че розата е истинска? Това са само практични неща, за които ще говорим. Другите може да ги прочетете във всяка една книга, учебник, или каквото и да било.

Розата, ако е истинска чистичка, ако я сложите в хладилника, тя замръзва. Тоест става както… Има ли някой, който е слагал в хладилник зехтин? И розата замръзва и истинското масло от здравец, което не се продава у нас. Произвеждат го, всичко отива в чужбина. Всичко, за голямо съжаление. Това, което казват, че е здравецово масло, не е здравецово масло, а е масло… обикновено от Египет идва, от другите страни… от индрише и е прекрасно. Гераниум се нарича. Защото българския здравец… Вие може да си направите извлек за здравец. Вие знаете, че се препоръчва да се яде по листенце здравец, да се дъвче при високо кръвно. Защо да не си направите един мастен извлек от здравец! И от рози може да си направите, от каквото искате. Направете си маслен извлек и си го пийте, колкото искате. Аз например ви съветвам розовата вода можете да слагате по една лъжичка в чая, който пиете. Или в това, което правите, някакъв сладкиш. И другото нещо - всички са се побъркали по аромалампите. Да, ама аромалампата, като го печеш на ток, не знам какво става. Аз нямам такава. Аз предпочитам аромалампата ми да е от обикновена... Глинените са най-добри, защото там са петте елемента съчетани. Сипвате вместо да наливате в... Другият начин за ползване на масла, който е безвреден, на етерични масла говоря, само за етерични масла… Това е аромалампата. Първо, слагате в съдче някакво, отдолу има жив огън. Това е една свещичка. И в съдчето желателно да е по-обемно. Тези китайските, които ги продават тука, нищо не стават - за около час, час и нещо се изпарява водата и загаря маслото. Първо се слага вода и след това масло, защото маслото, като загори е много неприятно. Трудно се стърже и мирише лошо. Другият вариант, по-лесният, за който може да ползвате маслата, е взимате някакво съдче, легенче, слагате десетина капки или колкото тръскате, слагате водичка, и потапяте една кърпа чистичка. Изстисквате кърпата и я слагате на радиатора, окачвате я на въженце. Ако има детенце, слагате на нещо близо до него просто да виси, за да може да го диша. Искам да ви кажа, че много добри резултати се получават при децата.

По-големичките вече, които ходят в детска градина. Когато вечер се върнат от детска градина има някакъв аромат в къщата, който майката се е постарала… Може да аромалампа, може просто да е фъшнала. Никакъв проблем да си направите, да смесите във вода малко етерично масло, в спрей и с него да понапръскате. Аз пръскам пода, обикновено даже не със спрей, а с шишето лавандула. След като гостите си отидат, отварям широко прозорците, за да излезе тяхната енергетика и на пода пръсвам с шишенцето и всичко е наред. След гостите винаги има остатък енергиен, винаги. И, за съжаление, енергията, която преобладава, и е проблематична, това е енергията на завистта, която не се споделя, обаче я има. Получава се. Значи, разбрахме се за етеричните масла. Може да ги разтворите… ако искате да ги ползвате за външно… много лесно, много простичко - взимате някакво масло, може да е олио, ако ще, най-добре зехтин или каквото имате под ръка… естествено масло, желателно естествено. Една супена лъжица, ама истинска супена, а не тези, които ние ядем сега десертните… И в нея 3 до 10 капки, зависи от маслото. Има масла, които са по-слабички и могат и зависи какво ще правите. Примерно маслата, които са от цитруси, те обикновено не са минали водно-парна дестилация, а са цедени масла. Центрофугирани и така нататък пресирани. Много са приятни, много бързо излитат, те са прекрасни анестезици. Помагат ви и дезинфекцират, и премахват болката. Тоест ако ви щипне комарче, нещо друго, ако имате под ръка някакво такова, веднага го цъквате и си намазвате местенцето. Тях може да слагате по повечко. Има много добри етерични масла, които вършат работа прекрасна, но ако е някое по-тежко масло: 1-2-3 капки, не повече, в тази лъжица, която е за цялото ви тяло масаж. Нещо, ако ви боли, може да ползвате всички масла, които снемат болки, които са т.нар. топли, или подправките, които са: розмарин, черен пипер, кардамон, ако имате, и каквото друго се сетите. Тези масла, които са топлите. Канелата е много опасна, защото зависи къде е правена. Аз имам една, която е виетнамска, страшна канела. Дори когато я сипвам, без да пипам от някъде, просто от парите по ръцете ми, като се пипна и след това горя два дена. А аз съм свикнала на маслата, защото те се наливат с големи пипети. Свикнала съм да ги дишам, не би трябвало да ми има нещо. Уви има го.

Искам още нещо да кажа за едно масло, което е страшно модерно. Това е риганът. Извинете, на мен като ароматерапевт аз съм давала дума, че няма да давам маслото от риган на хората за ароматерапия. А камо ли за пиене. Това беше 2000 г. Ние имаме прекрасен риган. Моят дядо беше билкар, закупчик на билки, на плодове, и обясняваше на хората как трябва да берат билките, гъбите, плодовете. И на мен винаги ми се е карал, като ме види, че вземам риган да слагам в чай. Казва: разбери, той е отровен. Малко, казва, едно само цветченце на чая и не гъст. Защото един от старците се беше отровил. Направил си чай за по-хубаво... По-твърд… Чифир, ако знаете какво е, т.е. много силен чай и хвърлил топа, разбира се. Много моля с маслата, първо, да не ги пиете и второто нещо, което моля да си го запишете също, това е с етерично масло не се прави инхалация. Тя е равна на венозна инжекция. Събирате двете граници на кръвното налягане и тупвате. Разбирате ли? Ако е силно маслото. Има куп книги, в които пишат глупости на търкалета, а в интернет няма да казвам какви простотии вървят. Дават примерно 12 капки масло, от роза. Ама аз ще припадна от това! На мен ще ми стане лошо. Или още други силни масла. Това, което е силно масло, мащерката например е прекрасно масло, но то е абортивно масло. И не само. Куп мизерии може да ви направи. Ами и яжте го на билка. Значи много ви моля правете си инхалации с билки. Какво по-хубаво от това! И не повече от 5 дни. Аз съветвам 3 дена една билка да я дишате: лайка, липа, каквото ви хареса. Толкова прекрасни билки имаме. Примерно аз безкрайно харесвам официналиса, градински чай на български, salvia officinalis. По-меката обаче и по-добрата, която пък за зъби е страхотна, това е salvia sclarea, още я наричат конски босилек. Тя е невероятна за зъби, просто лекува.

Сега искам да кажа за маслата, които са т.нар. базови масла. Това са масла, в които се… Значи имаме етерични масла от една страна, които можем да ги ползваме всякак. Аз съветвам да ароматизирате с тях - може да сложите на тампонче, на някаква играчка плюшена, да може да се изпарява. И винаги това ви дава едно прекрасно усещане, защото вие не го усещате. След някъде около 10-15 минути, душейки нещо, дори да сте напарфюмирани прекрасно, вие няма да усещате... Хайде 20 минути да кажа. Прага на чувствителност при различните хора и при един е същи човек в различни моменти от живота е различно. Така че вие можете да не го усещате, обаче всичко да е около вас просто мортус. Аз например веднъж се полях с карамфил, беше страшна работа. Без да искам, разлях истински карамфил. Много хубав, къщата беше невъзможна за мирисане. Отворих всичко. Отгоре на всичкото и аз се намирисах, дрешки свалих, въпреки всичко миришех на карамфил на няколко метра. Така че много внимателно, когато работите. Миризмите остават. Всичките етерични масла са антисептици, първото, те чистят. Никакъв проблем да си сложите една цитронела, която я препоръчваха за какво ли не. Цитронелата е прекрасно масло, обаче много силно и се употребява обикновено да се обработват ранички рак и т.н. Не ви съветвам с това да се занимавате.

За базовите масла се разбрахме, че това са студено пресовани масла, най-лесно е зехтин. Купете си го обаче от Турция зехтина, защото не съм убедена, че гърците предлагат качествен зехтин. Аз мога да се ориентирам в българския слънчогледов шарлан, както му се казва, защото съм захранена с такова... Баба ми.. И мога да го подуша и мога да разбера истински ли е, не е ли. И когато е слабичък, значи е печен. Продават го за така, ама не е такъв. Той има прекрасен мирис и трайността му е по БДС стандарта 1 година. Имаме добри масла, които се правят от гроздови семки, базови, в които може да разтваряте. Чудесно са за млади момичета за кремове, за това много добри. Това е най-лекичкото от маслата базовите. Сладкият бадем е ок навсякъде. Житните кълнове също са прекрасни.

Има още нещо, което е много добро и това e сафлора. Това е един бодил, който има много добри качества. Обикновено го скриват, защото го ползват за разтваряне на билките. Сухата билка се разтваря в сафльорово масло, защото то е прекрасно, има много добри качества. Може да си ги прочетете, в интернет ги има... Да се разтвори в сафльоровото масло и след това да го ползвате. Значи аз ви съветвам да ползвате ваши извлеци. Дали ще го направите невен със свинска мас… Искам да обясня с какво аз бих правила и правя, когато имам време. Ако ли не, ползвам на приятели, които правят. Аз ви съветвам да ползвате свинска мас. И ще обясня защо. Свинята е единственото животно, което може да износи човешки органи. Те се прикачват по няколко на свинята и когато има нужда да се направи трансплантация, се резват и се прикачват на човека. Свинята има изключителни качества. Защо е забранена да я ядат арабите?! Даже и при нас и в Библията четох някъде, че и там не съветват да ядем свинята, защото е много близко до човешкото месо.
В момента има отвратителна скрита кампания. Миналата година мисля, че за изкуствените храни дадоха най-добрата награда за сандвич с вкус на човешко месо. Така че много внимателно с всякакви работи, освен със скакалците. Това вече се разбрахме за хитина.

Въпрос от публиката: Ами вазелинът? Някой казва, че не е хубав, не е полезен.
Лектор: Зависи от какво. Във вазелина могат прекрасни неща да се разтворят. Истинският боров вазелин все още го има. Но аз ви предлагам, ако правите нещо вкъщи… ще ви обясня. Значи свинята е най-близка до човека. Японците започнаха да вадят кръвен серум от свинята. И тогава всички скочиха екстрасенси наши и т.н., защото човешкият недостига. Мисля, че беше кръвен серум. Нещо правеха от него, от свинята.

Сега да се върнем за ползите за нас. Можете да си направите кремове. Както искате, с 1-2 капки етерично масло, ако нямате билката, за да си я направите, да я изпържите. Как става? Желателно е да вземете не от горния пласт кожа, от който се прави сланината, а от вътрешностите. На мен, когато колеха на село приятели, ги молех винаги да ми извадят вътрешната част на свинята, защото я разтварям, изпържвам я, режа я на парченца, изпържвам я и, за да не мирише на свинско, можете да направите по два начина. Едното е с прясно мляко. Както е маста, слагате прясното мляко да се вари заедно с мастта. После я оставяте и изхвърляте остатъка от прясното мляко и остава маста. Два пъти, като я направите, никаква миризма! Изумително, кожата ви става прекрасна, от това по-добро средство няма. Е, има химиците, нали. Мисля, че знаете, че плацентите се събират от майките и отиват в чужбина. Това е друга тема. Но аз ви съветвам свинята е много добро, т.е. свинската мас направена от вас. Другият вариант е с вода също се чисти. Но с домашно прясно мляко е изключителна. Тя става пухкава, прекрасна. Лекува всичко, каквото и да намажете с нея минава много бързо. Много бързо.

Съветвам ви каквото можете да правите за себе си и за близките си. Когато нямате нещо, можете да добавите. Нямате съответната билка, не можете да я намерите, има проблеми. Или да кажем, аз има магазини, в които не бих си купила билката, защото съм капризна. Билката трябва да е с цвят, т.е. сушена на сянка. Една-единствена прави изключение, това е… което се държи на слънце… жълтият кантарион, ако не се лъжа. Ами мисля, че се слагаше на слънце, но трябва да се провери, защото на мен ми го правят приятели. Аз там просто вече съм забравила. Всичко друго се суши на сянка. Съветвам ви да пиете чайчета, особено децата. Малките дечица са много чувствителни. Искам да ви кажа, че ароматерапията е тежка артилерия за малките деца, твърдо. Малките дечица и по-големичките отлично реагират на хомеопатия. И още по-добре, както и вие ще реагирате, на капките на доктор Бах. Те са още по-фини от хомеопатията. Вършат работа особено за малките деца. Нямам думи.

Разбрахме се, че е добре да имате… Особено при грипни епидемии, е много добре да имате аромат вкъщи някакъв, за час-за два привечер, като се приберете от работа. За малките дечица след детската градина нещо да има. Ако не, сложете една кърпа просто, мокра кърпа, цъкнете с шишенцето каквото имате. И ги сменяйте. Това което искам да ви кажа, че чай от билки повече от 5 дена не се консумира, защото се алергизирате. Много е важно. Поради което аз ви съветвам повече от 3 дена да не е употребата на един и същи чай или каквото и да било. Още нещо искам да кажа, че може да добавяте във вашите козметични продукти… Още по-добре да си ги направите сами вкъщи… По някоя и друга капка лавандула може да сложите. Лавандулата е единственото българско масло, което расте по нашите (бел. ред. – земи), което може да се употребява директно върху кожата безпроблемно. Изключително масло! Нашето е над всички масла лавандулови. Аз 2-3 години ходих по петите на главния фармацевт на завод Лавена, които имат изумителна лавандула.

И досаждах: „Кажи ми ти защо вашата лавандула е супер ниво?“ Примерно председателката на Международната федерация ни донесе най-хубавата френска лавандула, за да я подушим, и най-хубавата английска. Нейният мъж е производител на лавандула. Нищо не струват пред нашата. Нашата дава такъв такъв фин аромат, толкова невероятен. И питайки госпожа Димитрова… За съжаление, тя вече отдавна не работи там, защото съсипаха завода. Вече е в София. Тя е с прекрасен английски, работи във фармацевтична фирма внос износ. И тя ми обясни най-накрая се сети: „Росе“, каза, „ами аз ни давам от нашата нива лавандулата и тя е между Мадарския конник и още една Тракийска могила“, която е изумителна. Там има много интересни цветя. Цялата е в цветя, мен много ми харесват, тя ми е пращала снимки от там. След това ходих да я видя. Тя, казва, е между това, затова е тази... . След това аз й казах: „Дай ми тогава и от първата“. Обикновено при нас имаме две реколти. „Дай ми“, викам, „и от първата, дай ми и от втората“. Те са различни. И по вкус и по мирис, и по качества фини също. Защото съм тормозила приятелки-ясновидки и приятели-контактьори да кажат коя е най-добрата, давайки им примерно 7 вида иланг-иланг или 5-6 вида лавандула. Кой е най-добрият. Никакъв проблем - българската.

Иланг-иланг е прекрасно масло, но то се прави от цветя, които са…. Изхвръкна ми думата. Няма значение. Всички считат, че той е супер стимулатор за сексуални контакти, за любов и т.н. Да, цветята от иланга се поръсват в леглото на младоженците в източните страни. Обаче за мен иланг-илангът ни дава... Как работи той? Той вкарва в нашата аура чужди радикали. А аз искам в моята аура да са моите истинските. Това, което ми е дадено от природата, от Господ, няма значение как ще го наречем, от мама и от тати. Поради което не съветвам да се използва. Искам да ви кажа, че афродизиак е масло, което работи за сближаване на хората, и по-точно сексуално сближаване се има предвид. Всички масла са такива. И ще ви обясня защо. Как работят маслата на фино ниво? Едно масло когато мине… Хайде пример… Когато мине една жена или един мъж с прекрасен парфюм по улицата… Вие сте в лошо настроение. В момента в който го подушите, къде отиват мислите ви? В някаква много по-приятна посока, разбирате ли? Ароматът е този, който много бързо влияе. Искам да ви кажа, че в някои магазини в Япония например специално се впръскват много незабележимо количество етерични масла във въздуха, за да могат хората да купуват. Хитрите продавачи на имоти за един имот, който не се купува какво правят? Ръсят малко масло, за да може… Което не се усеща, на прага на усещането. И хората купуват, казват, колко е хубаво тука. Правени са много опити. Две еднакви стаи. В едната леко парфюм дават, съвсем мъничко количество, да не се разбира и вкарват групи в едната, в другата, коя е по-хубава. Има ли разлика. И те твърдят, че едната е по-светла, по-голяма стая. Там където е направено с парфюм.

След това искам да ви кажа, че във всички казина има задължително едно дърво, което трябва да расте. Защото то е дърво, което разтваря кесиите на мъжете и жените, цветовете му. Има го и на етерично масло, бергамотовото дърво. Така че ето ви различни... След това японците… Освен това те като по-техническа нация и нация, която няма земя, много ѝ е сложно. Те направиха много любопитни работи по отношение на земята. Тука няма да ви разказвам за това, защото това ми е друга тема, която с удоволствие говоря на нея. Искам ние да си произвеждаме всичко, каквото нашата земя дава. И да се лекуваме с нашите билки главно. Не че не може да сложите 1 или 2 капка пачули. Пачули е изключително масло, което е много древно, още остатък е от хиперборейската раса, от онези времена. То е полудърво-полухраст с качества като на розата, същите. Изключителен хармонизатор. Розата е изключителен хармонизатор. Сложете си по 1 капка, ако може, във вашия крем или каквото и да е. Една капчица, не повече, достатъчно е. Дори по някой път, когато разтворите розата в 50 мл, може да ви изглежда, че е слаба, но тя не е слаба. Това е истинската дозировка и ще обясня защо. Защото, когато ние подушим аромат, определен достигне до нас, ние го усещаме и той навлиза в нашата аура. И аурата поема тези спектри, които на нея й липсват, няма ги. Ето това е начинът, по който се лекува. Какво усещате, когато отидете в планината? Ами чист въздух, ама прекрасно се чувствате. Нищо не правите, не се мажете, дишате само. Когато отидете на една чудесна поляна, по същия начин се чувствате, защото там нещата са истински. Искам да си докарате вкъщи истинските неща - цветя аромати, билки, храна особено. В момента ни съсипват по отношение на храната. Това е друга отделна тема болезнена.

Искам да кажа и две думи за още една употреба, която тук не засегнахме. Това е в сауната, когато е топло. Никога не се ръси директно върху камъните. Там също е добре. Аз ви съветвам вместо да купувате и да си харчите парите за масла от бор, ела… Прекрасни! Кедър, евкалипт. Това са много добри масла, много добри, обаче се развалят много бързо. Боровото дърво масло е добре да се държи… Преобръща се в неособено приятни съединения химически, терпени, и е добре да се държи в хладилник. Така качествените масла… Скъпото масло аз го държа увито в станиол и в дървено сандъче, ковчеже, или в хартиено. И винаги имам някакви т.нар. неутрализатори или защитни елементи, които ползвам. За да мога да запазя истинската същност на етеричните масла, защото те са много чувствителни. Те просто попиват всичко. Веднъж бях сложила маслата… много горещо в София… и ги сложих в хладилник, така както са затворени. И синът ми отваря и след малко изревава. Вика: „Мамо, на какво прилича сиренето! Мирише на цветя, на рози.“ А шишенцата ми са затворени. Искам да ви кажа, че те са много чувствителни субстанции. И излитат през затворени тапички, колкото и да са качествени тапички, колкото и да слагам и да уплътнявам, те излитат. Най-много се ядосвам на едно прекрасно масло, което е синята лайка. Аз имам много качествена, но тя просто излита. Много рядко я употребявам при алергии при малки деца. Обаче тя излита и от пълно шишенце имам, е останало малко (бел.ред.). Така че имайте предвид.

Искам да кажа, че по отношение на срока на годност на маслата… Глупости на търкалета: 2-3 години. Те са безкрайни, ако маслото е наистина качествено и не е разредено. Значи мога да ви седят години, докато не загубят аромата. Ароматът се натрупва и става по-добър при качествените масла. Това са розата, пачулито и други. Имаме също много хубаво масло, което не може да се купи на пазара. Дори когато аз се молех на Емил Елмазов да ми продаде 5 мл. Там рандеманът е много мъничък, всичко се изнася за голямо съжаление. Това е билката, която бих искала да употребява всяка една българска къща. Това е маточината. Това е скъпо масло също, малко по-евтино от розата. И ако случайно ви падне - една капка в 50 мл, не повече. По-добре е по-малка концентрация, отколкото по-голямата. Когато в повече ви дойде маслото, то запушва вашите фини канали. И вместо да изпишем вежди, си правим неприятни последствия от това, защото сте се пренаситили. Лечението е в дозировката. Примерно за лавандулата ще ви дам, защото това наше масло е прекрасно. После искам да ви кажа и две думи за чаеното дърво. Лавандулата се употребява както искате. С нея може да ръсите навсякъде, нищо няма да ви стане. Можете да се мажете, когато се изгорите, когато ви ухапе нещо. Аз например си носих, обикновено когато децата бяха по-малки, си носих лавандула задължително в чантата. Като паднат - с лавандула. Ако са момченца, ги учите – вадят пишката и пикаят. Защото никога не се получават проблеми. Няма винаги йод или кислородна вода, или дори ракия. Малките деца винаги падат. И за да няма проблеми после, да няма тетанус и прочие, се пикае отгоре. Това е много стар народен метод, много важен. Това важи и за жените, но при нас е неудобно.

Значи лавандулата е много добра да си я носите, обаче тя е добра за какво ли не. Ако ви стане лошо, винаги може да сложите на ръка да подушите, на някого да дадете. Същото става и със здравеца, разтрива се. Или другото, което може също да помогне, растение вкъщи, което имате под ръка, това е мушкато. Мушкатото също може да помогне. Те са от едно и също семейство. Здравецът е Geranium macrorrhizum. Има различни видове здравец, но ние говорим за нашия, който ние си го употребяваме. Той е прекрасен. Направете си извлек от него. Направете си един крем.
Въпрос от публиката: Как се прави извлек?

Извлек както правите. Някога правили ли сте с невен? С мас, същото по същия начин. Пръжвате го и го махате, оставате го да изстине. После може да добавите още една порция зелени листа и пак така. На слаб огън, на много слаб огън. И от всяка една билка може да направите такъв извлек, всяка една.

Аз например бих ползвала билката на Левски - котешка стъпка. Изключителни качества има! Левски ненапразно я е носил в сухо състояние и рани е лекувал и е пил на капки и т.н. и на чай е правил. Така че имаме изумителни билки.
Искам да говоря за още една билка - смрадликата. Маслото от смрадлика е отровно… Не ви съветвам… Етерично. Аз имам такова. На мен ми правят всичко каквото поискам приятели. От смрадликата е невероятно да си направите разтвор. Тя не е за пиене. Тя е за мазане за всякакви неприятни неща, които може да има. Тя много помага. Сварявате я на чай и се поливате с нея.

Още по-прекрасен е пелинът. За какво се ползва пелинът? Някой да знае? За какво го ядат и пият? Чисти паразити. Какво ви коства да си направите един чай и да се полеете? И ще видите как ще се чувствате след банята. Колко му е. Една шепичка пелин, навсякъде расте обикновения пелин. Аз не говоря за другия, който се пие специално за паразити. И се пие не по този начин, по който…

Искам да ви помоля да не ползвате в никакъв случай за пиене етерично масло от риган, което масово се препоръчва.
Да кажа още нещо, ви обещах за чаеното дърво. Ние имаме прекрасно средство против гъбички. Това е лавандулата. И други масла има, но лавандулата е ок. Навсякъде има. Няма проблем. Няма да се изгорите с нея, което е много важно. Другото тропическо средство е чаеното дърво. То се прави от листата на чаеното дърво, клонките, много е добро, обаче за мен е добро за тропически миязми. Тропически болести. Ако нашата лавандула не помогне или оцет или нещо друго примерно… говоря за гъбичките конкретно… Тогава едва можете да ползвате чаено дърво. То не ви е нужно, ама изобщо не ви е нужно. Прекрасно може да се справите с нашите. Опитайте. Опитайте, просто опитайте.

След това аз много харесвам да се слага в хляба или в някакви кремчета или в някакви десерти… Да подслаждам, ама да подслаждам с нещо, което е приятно и ароматно. Стевия. Нашите контраразузнавачи докараха от Япония два стръка стевия, които ги отгледаха. Това е едно от растенията, което е най-сладко в света. Има и още 2-3 неща, които също стават. Ние имахме прекрасно цвекло. Баба ми правеше такъв петмез вкусен от цвекло… Сладкото цвекло, за ядене което е. Сега вече няма, не се отглежда. Има поне захар тръстикова, която е по-добре от другата рафинираната.
Стевията е невероятна, ако е истинска. Вие може да си отгледате…. В института по картофите, край Шумен ли беше… Там жените в лабораториите от тези два стръка направиха разсад. И се мъчиха години наред да го поддържат, защото студено в лабораторията, няма какво, в саксии. Обаче хитрите украинци го купиха и станаха производители на стевия и заляха България със стевия преди години. При нас не може да расте, защото зимата замръзва. И сега се продават неща, които нямат нищо общо със стевията, защото е стевиозит, се нарича подсладителя. И го продават масово на хората. Има много смешни случки, които не са за разказване публично. Съветвам ви да не купувате нищо, на което е написано стевия. Защото може да получите проблеми със стомаха. Мои приятели радиестезисти отидоха в София да си хапнат в сладкарницата, която откриха и после закриха, защото е фалшива стевия, и получиха проблеми, на което аз умрях да се смея. Викам: „Аз като ви казвах, че там е боклук, вие защо отивате?!“ Защото човекът му било неудобно да си извади метъра радиестезичния и да мери.

Същото се получава с още нещо, което имаме българите изключително. Това е ентеросана да ви кажа. Това са пробиотиците, които липсват в хляба и в киселото мляко. Имаме невероятни производители в Пловдив. Д-р Мария Папазова каза за проф. Иван Мургов, че е целунат от Бога за това, което е направил. Съветвам ви това да си го добавяте. Те направиха още нещо, което е с вит. C за грип, прахчета.

И да ви кажа за 2 минути как да познавате етеричното масло, истинското. Защото се правят по всякакви методи. Там разбиват клетките и т.н. Въртят ги при студено, при топло, и не са това. Когато отворите шишенцето, за части от секундата трябва да загубите съзнание къде сте - то ви удря силно. И за лавандулата да кажа как да я ползвате за спане - 2 капки лавандулово масло етерично върху салфетка се слага до леглото ви. Защото, когато заспиваме, минаваме в ниво алфа и там всеки един дразнител е твърде висок и може да ви бутне. Ако я сложите на възглавницата, цяла нощ ще се кокорите. Ако сложите 5 капки, изобщо няма да заспите и ще вдигнете кръвно. Пет капки са много, 2 капки не повече. Колкото по-малко, толкова по-лечебно, от мен искам да ви го кажа. Години наред се занимавам, от 2000 г. активно с ароматерапия. Другите неща ги има в интернет, навсякъде по учебници са ги написали. Не прекалявайте с едно и също масло.

Желателно е във вашите кремове, няколко крема да имате, да си сложите различни капчици, по малко, по 1 капка и да го ползвате. И доверявайте се на сърцето и на вашето тяло. Тялото никога няма да ви излъже. Никога! Ако вашето тяло казва "Не“, значи вие казвате „Не“. Лесно мога да ви манипулират, когато ви внушат страх. Внушават ви страх, което е смешно, нелогично. Искам да ви кажа: (при) страх и под някаква емоция… Никога не вземайте решение, когато се страхувате или когато са ви „навили“. Преспете. Народът е казал: „Утрото е по-мъдро от вечерта.“

[MP1]Това изречение е по-добре да се махне, но ти си прецени.
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете