Търсене

С промени в Наредба 26 намаляват хигиенните изисквания за доставка на малки количества храни

15.09.2020 г.
8865
Влизането в сила на новия Закон за храните в началото на месец юни налага всички подзаконови нормативни актове по прилагане на стария закон да бъдат преиздадени. Именно по тази причина Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане нова наредба за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Тя ще замени Наредба 26 от 14 октомври 2010 г., обясни пред БНР Галя Костадинова, началник отдел в Дирекция "Политики по агрохранителната верига" в Министерството на земеделието, храните и горите.

"При все още действащата Наредба 26 има цитирани директно приложими актове на Европейския съюз от областта на хигиената на храните, именно това сме се постарали да отстраним, тъй като европейското законодателство дава възможност да не се прилагат директно всички разпоредби на ЕС, а само минималните, които да гарантират, че продуктът, който се предлага на пазара, е безопасен", подчерта Костадинова.
 
В новата наредба са намалени както изискванията по отношение на хигиената при добива и преработката, така и по отношение на воденето на документация. Определени са количествата, които фермерите могат да продават директно на пазара.
 
"Запазили сме в по-голямата част количествата от действащата в момента Наредба 26, тъй като наредбата е национално законодателство, преди да бъде публикувана тя се нотифицира до Европейската комисия и всички държави-членки", обясни Костадинова.
 
Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните, допълни екпертрът: "Те имат правомощия съгласно новия закон да осъществяват ефективен контрол както физически, така и чрез документацията".
 
Наредбата е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на земеделието, както и в Портала за обществени консултации. Мнения и коментари по проекта могат да се изпращат до 8 октомври 2020 г.
 
източник: БНР
 

 • Мариана Кукушева
  26.08.2020 г.
  8606
  Мариана Кукушева: 40% от хлебопроизводството е в сивия сектор! (ИНТЕРВЮ)
  Общият годишен оборот от продажбата на хляб в България надвишава 1,5 млрд. лева годишно, сочат изчисления на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. В същото време около 40% от...
  Виж повече
 • яйца
  27.05.2020 г.
  8782
  Нов закон за храните прие Народното събрание
  Изцяло нов Закон за храните прие на второ гласуване днес Народното събрание. Той е част от законодателната инициатива на Министерството на земеделието, храните и горите и е изготвен с участието на...
  Виж повече