Търсене

Съвети от Емил Елмазов за укрепване на имунната система, по традиции в балканските села (ВИДЕО)

29.11.2021 г.
4066
Да си спомним за билкаря Емил Елмазов, който казваше няколко много важни акцента, които не трябва да се забравят: 
-
  • Лечебните свойства на билките изчезват при материалистите и неразумните хора
  • Земята е живо същество. Ние както плащаме за богомилите, така ще плащаме и за нашето отношение към Земята сега!
  • Колкото повече енергия влагате в омраза и съпротивление към нещата, които не харесвате, толкова по-мощни и силни стават те
  • Здравето на човека зависи от четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум, от мекотата на неговото сърце
  • Отношението към билките е Потаен Подход, основан на Чистотата ти

Съвети за укрепване на имунната система и билки при грип:
Силата на природните лекове и възхвала и на светлината на природата. Затова ви предлагам един малък експеримент. Още докато водим този разговор, онези от вашите слушатели, които желаят може да намокрят едно памуче, да го намокрят  с ракия и да го сложат върху пъпа си. След около 15-на минути  ще изпитат първото облекчение, това е една много древна стара практика за посрещане на грипа. Сега да се насочим към билковата практика, хубаво е да имаме екстракт от ехинацея и невен, заедно те не само укрепват имунната система, но имат и антивирусен ефект. Изключително интересно е това, защото в изследванията на специалистите от Билкария, ние открихме следната зависимост, която не мога да не споделя. В онези домове, където има кисело зеле, използва се екстракт от ехинацея и невен, както и прополисова тинктура с около 15% грипът се проявява по-рядко. Когато природата синтезира, а тя синтезира чудесно, като пример давам- в червените чушки, чесъна, тлъстигата, в пачата трева, които бихме могли да използваме по-често, има силно завишено съдържание на витамин C, който действа изключително добре върху имунната система.  Когато вече грипът е факт и има усложнения е хубаво да видим старата българска практика за тези усложнения. Първото може да бъде кашлица – суха или мокра. Някога в моето детство Балканът беше изпъстрен със сливови градини и имаше една много древна и хубава практика за решаване на въпроса с кашлицата. Взимаха се 30 – 40 броя костилки от сливи, те се счупваха  и отвътре се изваждаха ядките, които се накисваха в хубаво червено вино. Достатъчно беше да набъбнат за около 7-8 дена и всеки ден да се дъвчат около 5 ядки. Това е много силна практика срещу кашлицата. Имаше и навик в балканските села да се прави супа от такива седем набъбнали ядки и накълцани с 3 супени лъжици от същото вино, в което е накиснато и лимецово брашно. Тази супа се взимаше от 5 до 7 дни и изчезваше всякаква кашлица. Висшият пилотаж на билкарството би могъл да се прояви, когато при срив на имунната система от грипа се получи бронхиална бактериална инфекция, при която се образува секрет в белите дробове. Тогава има една много добра практика, дошла още от хипократово време. В първите два дни се взема отвара от пчелник и бел оман, за да се предизвика дразнене на бронхите на принципа свиване-изпускане. Следващите два  дни този секрет трябва да се втечни и това се прави с чай от подбел и риган, взети заедно в равни количества, така секретът изтича, но продължават спазмите на бронхите и те трябва да бъдат успокоени и затова през следващите два дни се взема медицинска ружа и сладък корен, тогава полека лека стихват тези дразнения и бактериалната инфекция си отива. Всичко това, когато става по време на намаляващата луна става за около 3 двойки дни. Когато луната нараства се добавя по един ден или стават общо 9 дни лечение. Забелязвате ли какво сериозно познание има назад във времената, защото много бихме могли да получаваме от него в това царство на билките, което би могло да просветне отново като царство на истината. Защото този, който е създал, вселената, пък и нас самите и целият свят, той никога няма да ни изостави, въпросът е ние да се освободим от високомерието си към него.

Всичко дотук, което споменах би могло да се приема и от деца, ако те са до 7 години, бихме могли да намалим дозата на две. Много ценно е пелиновото масло, което се използва преди всичко при деца. Предвидливата българка през лятото си бере плодчета от бъз, онази велика рецепта на  богомили, след това повторена от Петър Димков. По това време тя може да приготви и пелиновото масло. То се приготвя така – пресен пелин се изстисква около 50 мл. на сок И към него се добавя 3 пъти повече зехтин – 150 мл., слага се в буркан на слънце, стои до момента, в който лятното слънце започва да се прибира, след което се прибира на тъмно и може да служи за лечение на децата, които без да приемат нищо вътрешно, да бъдат намазвани белите дробове и гръбчето им. Изключително ефикасно и аз мисля, че така както продължаваме да правим сока от бъз, така  бихме могли да се върнем към пелиновото масло, поне в името на децата, които честичко се чумерят на горчивите билки.

Ние не можем да взимаме целогодишно антибиотици, но можем задължително да си правим целогодишно кисело зеле, да слагаме в него няколко пръчици прополисова тинктура и да имаме една профилактика, която по никакъв друг начин не можем да имаме. Тогава и по-трудно ще изтърваваме този момент, за който вие говорите. Да той е сериозен момент или просто човек сам за себе си трябва много точно да прецени докъде стига инфекцията в белите дробове и колко му е трудно да диша. В момента, в който дишането започне да се затруднява, независимо от предприетите от него действия, трябва да потърси лекарска помощ и антибиотично лечение. Но имайки предвид, че Световната здравна организация започна да търси някаква замяна в световен мащаб на антибиотиците, поради тяхната резистентност, имам чувството, че човек трябва много навреме да започва със средствата на природата и да използва нейната светлина, защото светлината на природата не лъже. Но въпрос на интуиция, въпрос на преглед от личния лекар.

Много разумно би било българинът да се върне към салатите от тлъстига. Тя има 400 мл. витамин C на 100 гр. зелена маса. Това нещо го няма никъде, ако вземете една произведена в парникови условия маруля, ще видите, че там има само 40 мл. витамин C на 100 гр. Значи природата синтезира необходимия ни витамин C 10 пъти по-добре. През последните 10 години руколата се върна на масата на българина, а какво е тя, ако не един вид глухарче. Полека-лека ще се сдружаваме отново с природата, ще спрем с присмеха и ще се връщаме към изконните неща, които тя е синтезирала в името на нашето здраве. Бих казал, че всички продукти, които не изтърпяват температурна обработка, а в същото време съумяват да се запазят цялата зима като туршиите, ракията с люти чушки, киселото зеле. Това са неща, които по мъничко използвани ни дават една почти сигурна гаранция, че грипът ще заобиколи нашия дом. Въпросът е колко сме редовни в това и от време на време се сещаме, че не сме деца на химическия завод, а сме деца на майката природна.