Меню

Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба

В условията на безснежна зима, трайното засушаване и постоянно редуване на положителни и отрицателни температури, пшеницата и есенните посеви като цяло са поставени под риск. В основни зърнопроизводителни района на страната посевите жълтеят и не се развиват добре. Прогнози за валежи със стопанско значение поне до средата на февруари липсват. А дори и да завали, зърнопроизводителите са категорични, че реколтата тази година ще бъде редуцирана спрямо миналата.

Пред Село Людмил Работов, агроном и председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив коментира: “Състоянието на есенните зърнени култури е много притеснително. В момента много от производителите са притеснени заради липсата на влагозапасяване. Част от колегите вече са закупили Карбамид, който по Нитратната директива, трябва да се влага след 20 февруари. На фона на топлото време, липсата на влага и прогнозата за липса на дъжд обаче, едва ли ще има възможност изобщо да се третират посевите”. 

По думите на Работив сушата може да се окаже пагубна за есенниците - рапица, пшеница, ечемик: “Дъждовете в района закъсняха по отношение сеитбата през есента. В края на септември и началото на октомври валя, на места проливни дъждове, които забавиха сеитбата, но след като есенниците се засяха, настъпи трайно засушаване. Зимата, когато трябваше да има най-много влагозапаси от валежи, те липсват.

В момента единствено валежи могат да помогнат, за да не бъде напълно компрометирана реколтата от есенници. Надявам се да не се стигне до реколтиране на площи с есенници. Дори отсега-нататък да завали обаче, със сигурност ще има редуциране в добивите, посочи Людмил Работов.

В Добруджа пшениците масово жълтеят

Притеснително е състоянието на есенните култури и в житницата - Добруджа, каза за Село Радостина Жекова, агроном и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

“Пшениците като цяло стартираха много трудно есента. През октомври, когато се засяха, беше изключителна суша при нас - в продължение на 5-6 месеца не беше валял дъжд със стопанско значение. Дългата есен даде възможност на пшениците да стартират и голяма част от тях успяха да братят. За голямо съжаление обаче - не всички. В момента редуването на отрицателни и положителни температури са доста неприятни за пшеницата.

Посевите масово пожълтяха заради липсата на влага и на азот. Въпреки че площите са наторени, липсата на вода пречи на усвояването на азота”, посочи Жекова.

Пшеницата в региона обаче е преживяла още няколко катаклизма през есента заради необичайно топлото време - “имаше нападения от мухи, което на практика редуцира голяма част от пшениците. От друга страна се появиха и ръжди”, разказа Радостина Жекова.

Притеснения за сеитбата на пролетниците

Сушата изправя зърнопроизводителите пред опасения за пролетната сеитба. На въпрос Възможно ли е разораване на площи с есенни култури, Радостина Жекова коментира: “По - добре лоша пшеница, отколкото никакви пролетници”. 
Предстои ни много сериозна кампания при пролетниците - слънчогледи и царевици, които черпят голям воден ресурс. С доста колеги коментираме вече - какво можем да засеем и какво не и дали си заслужава риска. Царевицата е доста рискова култура по отношение на влагата. Но тази година и слънчогледът ще е рисков, защото той обикновено преживява благодарение на натрупаната зимна влага. В случая обаче я нямам тези година”, разказа председателката на Добруджанските зърнопроизводители.

Притесненията ѝ споделя и Людмил Работов: “Липсата на снеговалеж, снеготопене и влагозапасяване на почвата в по-дълбоките почвени слоеве ще липсва. Когато окопните култури се засеят на пролет, с дълбоката си коренова система и липсата на влага, са обречени на гибел”.

Работотов изрази надежда да не се стигне до разораване на полета - нещо, което би било изключително нерентабилно за земеделците на фона и на цените на зърното от предходната година. Всяка едно унищожаване на посев, провален заради сушата, няма да е рентабилно за стопанство, което стигне до решение за реколтиране, категоричен е земеделецът.

А думите на Работов, с които завършва разгорова ни са: “Дай Боже на всички дъжд!”.

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg