Меню

Сушата продължава. Крият данни, че 93.5% от язовирите в селата са под минимума воден резерв

Сушата не е само в Перник и региона. Сушата е в цяла България. Сушата е в цяла Европа. Климатичните промени са глобални.

Макар камерите на конвенционалните медии и новинарските емисии да са концентрирани върху политическият отенък на събитията свързани с водната криза в Перник и язовир Студена, всъщност проблемът е много по-дълбок и тепърва загубите ще са много големи. Проблемът не е само в климатичните промени и липсата на влаежи над 6 месеца, а е свързан и с безотговорното изсичане на гори, което унищожава правилното влагозапасяване и подпочвените водни ресурси.

Рискът от сушата и празните язовири, на фона на липсата на валежи от сняг и аномално високите температури за Януари, поставя под въпрос агритехническите мероприятия през пролетта, както и развитието на реколтата от зърнени култури и плодове през 2020-а година.

По данни на Асоциация на българските села (АБС), и по информация получена от над 130 кметства, състоянието на водните запаси в язовирите е на изключително критично ниски нива. Сушата на практика е засегнала тежко 93.5% от язовирите в селските и полупланински региони, сочат данните от телефонните допитвания и обходи по места. В същото време властите крият тази информация, а медиите говорят само за водна криза в Перник.

Дъжд със стопанско значение не е валял от 26-и Юли 2019, а водните резерви се изчерпват стремглаво, тъй като липсва както изпълнението на национална кризисна стратегия, така и на отговорност от страна на институции, медии и общество.


Прогнозата за месец Януари и Февруари също не се очертава благоприятна откъм валежи. Такива ще има едва към края на Феврурари и то незначителни по обем. 

Най-тежко е положението в цяла Северна България, особено в региона на Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново, а също в региона на Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Пловдив, Хасково, Свиленград, Ямбол.